Πούτιν: «Απαράδεκτο να γαντζωθώ στην εξουσία»

«Δεν θέλουμε τη σύγκρουση με τη Δύση»
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 12:09
UPD:12:19
A- A A+

Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν την παραμονή του στην εξουσία και μετά το τέλος της δεύτερης συνεχόμενης τετραετούς θητείας του το Μάιο.

«Όλοι πρέπει να υπακούν στους νόμους, πρώτος και κύριος ο επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν απαράδεκτο να γαντζωθεί – όπως είπε – στην εξουσία.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν είπε ότι δεν αποτελεί ντροπή ούτε φοβάται να παραδώσει την εξουσία στον εκλεκτό του υποψήφιο για την προεδρία Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. «Υπάρχει μία προσωπική χημεία, τον εμπιστεύομαι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σχέσεις με τη Δύση

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Δύση, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τονισε: «Δεν σχεδιάζουμε συγκρούσεις και ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στο προσεχές μέλλον».

Όπως εξάλλου πρόσθεσε, η Μόσχα δεν σχεδιάζει να στρέψει τους πυραύλους της κατά οποιουδήποτε κράτους «αν δεν κριθεί απολύτως αναγκαίο». Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι θεωρητικά η Ρωσία θα μπορούσε να στρέψει τους «επιθετικούς πυραύλους» της κατά της Ουκρανίας, αν η γειτονική χώρα προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ και αποκτούσε ξένη στρατιωτική βάση στο έδαφός της που θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Τέλος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι αναμένει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ουάσιγκτον, όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές θα σεβαστούμε την επιλογή του αμερικανικού λαού και θα συνεργαστούμε μαζί του. Εάν το επιθυμεί και ο ίδιος» τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το τι έχει επιωθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα κύρια συμφέροντα των δυο χωρών (Ρωσίας και ΗΠΑ) θα οδηγήσουν τις δυο κυβερνήσεις προς την οικοδόμηση ενός θετικού διαλόγου. Σε μια συνεργασία, το λιγότερο».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή