Το Βελιγράδι ακύρωσε προκαταβολικά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία θα αναγνωρίσουν ταυτόχρονα το ανεξάρτητο Κοσυφοπέδιο
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 16:19
A- A A+

Tην ακύρωση, προκαταβολικά, της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποφάσισε η κυβέρνηση της Σερβίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Βελιγραδίου.

«Οι ενέργειες και οι δράσεις των προσωρινών αρχών του Κοσόβου οι οποίες κηρύσσουν μονομερώς την ανεξαρτησία ακυρώνονται (από τη σερβική κυβέρνηση) διότι παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», αναφέρει η ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ταπείνωσή της από ένα «κράτος – μαριονέτα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- στο έδαφός της.

Η απόφαση αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και στόχος της είναι να δείξει ότι η Σερβία αρνείται να παραιτηθεί της κυριαρχίας της στο Κόσοβο. Ωστόσο ουσιαστικά, δεν θα έχει καμία συνέπεια όσον αφορά την απόφαση των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους την προσεχή Κυριακή ή Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Παρίσι διαβουλεύεται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, το Παρίσι επιθυμεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αμέσως μετά την ανακήρυξή της, ταυτόχρονα με τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Εάν η κήρυξη της ανεξαρτησίας γίνει την Κυριακή στην Πρίστινα, αυτές οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος, σύμφωνα με τις διπλωματικές διατυπώσεις που ισχύουν στην κάθε χώρα, στη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ίδια πηγή.

«Οι Κοσοβάροι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Η Γαλλία θα την αναγνωρίσει. Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία θα πράξουν το ίδιο ταυτόχρονα», πρόσθεσε η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή