«Αναλαμβάνω το κόστος ... Το πιο εύκολο θα ήταν να πω ότι δε με νοιάζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε 15 χρόνια, που τα ταμεία θα καταρρεύσουν. Ας δει τότε εκείνος τι θα κάνει», τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ : «Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να φοβηθώ και να υποχωρήσω, όπως έκανε η δική σας κυβέρνηση,που πήγε να λύσει το Ασφαλιστικό και έκανε πίσω, όταν είδε τις δυσκολίες».
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «απόλυτη και διαρκή άρνηση σε όλα», τονίζοντας ωστόσο ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο ελληνικός λαός, παρ' όλο που απέναντί του έχει -όπως είπε- τις δυνάμεις της συντήρησης.
«¶κουσα πάλι αυτή την "καραμέλα", που λέγεται από διάφορους, περί αλλαγής της ατζέντας στην πολιτική ζωή. Να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να αλλάξω καμία ατζέντα. Εφαρμόζω την πολιτική μου. Την πολιτική για την οποία με ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ο καθένας μπορεί να επιλέγει τι αξιολογεί ως σημαντικό για τη χώρα, για να ασχοληθεί. Προχωρώ στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εξαγγείλει και για τις οποίες μας ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες. Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας τις δυνάμεις της συντήρησης. Το ξέρουμε αυτό. Αναλαμβάνω και το κόστος» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε για όσους δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό με προσχηματικούς λόγους, ζητώντας από τη μία κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων και από την άλλη την απόσυρσή τους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Ακούστηκε το επιχείρημα "δεν συζητούμε γιατί διαφωνούμε! Ο διάλογος, όμως, δεν χρειάζεται όταν όλοι συμφωνούν σ’ όλα. Ο διάλογος χρειάζεται εκεί που υπάρχουν διαφωνίες, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακούστηκε από κάποιους, ως πρόφαση αποχής, ο ισχυρισμός πως δεν μπορούσαν να συζητήσουν, χωρίς να υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου! Είναι οι ίδιοι που, πριν από λίγο καιρό, στην περίπτωση του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Παιδεία, ζητούσαν το ακριβώς αντίθετο! Είναι εκείνοι που απαιτούσαν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Για την Παιδεία, αρνούνται το διάλογο, απαιτώντας απόσυρση του νομοσχεδίου. Για το Ασφαλιστικό, αρνούνταν το διάλογο, ζητώντας κατάθεση νομοσχεδίου».
Από την πλευρά του, στη δική του δευτερολογία ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό, δηλώνοντας υπερήφανος για τις αλλαγές που έγιναν, κατοχυρώνοντας βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι μέρος του λαϊκού κινήματος κι εξέφρασε οράματα και διεκδικήσεις γενεών.Η ισοπέδωση αυτών των κατακτήσεων είναι και ισοπέδωση των αγώνων του Έλληνα και της Ελληνίδας», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Οι συντηρητικοί και αναχρονιστικοί είστε εσείς, η κυβέρνηση και εσείς, που υποστηρίζετε εκείνα τα συμφέροντα, όπως των μεγάλων Τραπεζών, όταν χαρίζετε 1 δις ευρώ στην ALPHA BANK, τα οποία θα πήγαιναν στο Ταμείο του ΙΚΑ, θα πήγαιναν στα Ταμεία, ακριβώς για να ενισχύσουν τις παροχές που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα. Εκεί είναι η συντήρηση και ο αναχρονισμός, κ. Καραμανλή», απάντησε στον πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Δεν τολμάτε, γιατί δεν μπορείτε»
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση ασχολείται και πάλι με το παρελθόν - αυτή τη φορά όμως, με το δικό της, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα:
«Σήμερα έχετε το δικό σας χθες, των υποκλοπών, των κουμπάρων,των ομολόγων, των dvd. Εμείς τα βάλαμε αυτά στην ατζέντα της χώρας; Το ΚΚΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς βάλατε τη χώρα σ’ αυτόν το βούρκο της σήψης και της διαφθοράς. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για ασφαλιστικό, παιδεία, οικονομία. Ζητήσαμε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια έξοδο από το τέλμα κι εσείς αρνηθήκατε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και μεταξύ άλλων, παρατήρησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
«Δεν μπορείτε να είστε αξιόπιστος, όταν δεν τολμάτε τη διαφάνεια, όταν δεν τολμάτε να διώξετε τον κ. Κλαδά, όταν δεν τολμάτε να ανοίξετε το ζήτημα των υποκλοπών, όταν δεν τολμάτε να δεχτείτε Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS, όταν δεν τολμάτε να δημοσιεύσετε τις επιστολές - που, ξανατονίζω, δεν είναι προσωπικές, είναι επιστολές μεταξύ υπουργών - του κ. Τατούλη».
«Δεν τολμάτε, γιατί δεν μπορείτε. Είσαστε έρμαιο των δικών σας συναλλαγών, είσαστε όμηρος, δεν ξέρουμε ποιων, εκβιαστών και εκβιαζομένων. Όμηρος συνεργατών ενοχικών. Πώς θα βάλετε τάξη στην χώρα, όταν δεν μπορείτε να βάλετε τάξη στα του οίκου σας, κ. Καραμανλή;
Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με το σήμερα του πολίτη και το αύριο της πατρίδας. Εσείς, δεν θέλετε και δεν μπορείτε. Θα το κάνουμε εμείς. Αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τριτολογία Καραμανλή: «Δεν χαρίζομαι σε κανέναν»
«Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα, αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», απάντησε ο κ. Καραμανλής στην τριτολογία του. Όταν ήσασταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα, ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γι’ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται ... Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας».