Αξιολογεί ο ΟΗΕ υποψηφίους «λύσης»

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 21:45

A- A A+

Δύο είναι τα ξεχωριστά στοιχεία των κυπριακών προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου. Η αυτόνομη κάθοδος -για πρώτη φορά στην 47χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας- του ΑΚΕΛ, με υποψήφιο μάλιστα τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια.

Από το 1960 μέχρι και το 2003 το ΑΚΕΛ υποστήριζε άλλους υποψηφίους οι οποίοι, προέρχονταν βασικά από τη Δεξιά ή την Κεντροδεξιά.

Η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από τη συνεργασία του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο θα έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι εκλογές να κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ο σημερινός πρόεδρος και φαίνεται ότι θεωρείται - έστω και με χαμηλότερα ποσοστά από πριν - ως ο καταλληλότερος να χειριστεί το Κυπριακό.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μπήκε στη μάχη των εκλογών δυναμικά δηλώνοντας ότι η υποψηφιότητά του είναι «υποψηφιότητα ελπίδας και προοπτικής» για λύση του Κυπριακού. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να είναι ευέλικτοι, εάν θέλουν να υπερνικήσουν τη διχοτόμηση του νησιού», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, δεν είπε όμως τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο και πως θα υλοποιηθεί. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι να στραφούμε προς τους Τουρκοκύπριους με τους οποίους εμείς τουλάχιστον νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι έχουμε φιλικότατες σχέσεις από την εγκαθίδρυση του δικού μας κόμματος. Από την δράση του ΑΚΕΛ δεν έχει σπάσει ούτε μύτη Τουρκοκυπρίου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα στραφούμε και προς την Ε.Ε., και αν είναι δυνατόν και προς την Τουρκία».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης έχει δεσμευτεί ότι θα διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο λύσης και ότι θα προχωρήσει σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μεγάλο πρόβλημα του κ. Κασουλίδη είναι να ικανοποιήσει ταυτόχρονα με την πολιτική του τόσο τους οπαδούς του ΔΗΣΥ, που στο δημοψήφισμα ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, όσο και αυτούς που ψήφισαν «όχι».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από τη Νέα Υόρκη στην εφημερίδα «Ο Φιλολεύθερος», εκτιμήσεις για τις προεδρικές εκλογές και σενάρια για την «επόμενη μέρα», καταγράφονται σε εσωτερικό σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, και προστίθεται ότι « η οριστική τύχη του σχεδίου Ανάν συνδέεται με τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί στις 24 Φεβρουαρίου».

Στο σημείωμα τονίζεται ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ θεωρούνται κόμματα με «ρεαλιστική γραμμή», ενώ το ΔΗΚΟ του προέδρου Παπαδόπουλου, είναι «διεκδικητικό κόμμα». Με Τάσσο Παπαδόπουλο ξανά στην Προεδρία «θα ισχυροποιηθεί η θέση του με πιθανότητες σκλήρυνσης... Θα αξιοποιήσει το Κυπριακό για να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Εάν εκλεγεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση του κόμματός του με τους Τουρκοκύπριους. Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, το ΑΚΕΛ αποδέχεται μια βελτιωμένη έκδοση του Σχεδίου Ανάν.

Σε περίπτωση εκλογής του Ιωάννη Κασουλίδη, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα αλλάξει η διάθεση στο Κυπριακό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προστίθεται στο σημείωμα, «το Σχέδιο Ανάν θα είναι μια ισχυρή βάση για τη λύση».

Σύμφωνα πάντα με το σημείωμα, τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές είναι τα εξής:

- Εάν ο κ. Παπαδόπουλος προκριθεί στο β' γύρο, θα πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ.

- Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει δώσει «καθαρές ενδείξεις» για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, εάν αποκλειστεί ο κ. Κασουλίδης από το β' γύρο.

- Σε περίπτωση αποκλεισμού του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ «δεν δίνει αντίστοιχα σημάδια, ότι δηλαδή θα κάνει την υπέρβαση». Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν δεν προχωρήσει στο β' γύρο, ο κ. Χριστόφιας θα υποστηρίξει το σημερινό πρόεδρο.

* Η φωτογραφία είναι από τον «Φιλελεύθερο» από τη τηλεμαχία της Πέμπτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή