Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Γερμανία

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008 19:29
UPD:21:35
A- A A+

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε σήμερα "ολες τις πλευρές" να επιδείξουν "ηρεμία και μετριοπάθεια" μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υπογράμμισε την ανάγκη "να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων".

    Σε σχετική ανακοίνωση ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και με τον επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Οι υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή έχει την ύψιστη προτεραιότητα", τονίζει.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των "μεγάλων" -Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία- αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με την ελπίδα ότι θα τους μιμηθούν και οι άλλοι εταίροι τους.
 

Στη Ρώμη το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τη θέση του για τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αναξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αφού θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους κατά την αυριανή σύνοδο των Βρυξελλών.
 "Καλούμε τις δύο πλευρές σε ύψιστη μετριοπάθεια, ώστε να περιορισθούν οι εντάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  

  Στη Μπρατισλάβα το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι "προς το παρόν δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τουΚοσόβου" προσθέτοντας ότι "μετά από εκτίμηση της κατάστασης θα αποφασίσει για την πολιτική της επί του θέματος".

Για φρόνηση και αποφυγή της βίας κάνει λόγο και η ανακοίνωση του Βατικανού το οποίο ζητεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να φροντίσουν να αποφύγουν τις ακραίες αντιδράσεις και τις βίαιες παρεκτροπές".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή