Μετά τα χιόνια, ο παγετός

Πρ. Παυλόπουλος: «Ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού - Προσοχή στον παγετό»
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008 15:19
UPD:21:56
A- A A+

Για την κατάσταση που επικρατεί μετά το πέρασμα του χιονιά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το ΥΠΕΣ ένα υπουργείο καθημερινότητας, που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Όπως υπογράμμισε, ήταν η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το ενιαίο υπουργείο και αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του ήταν πολύ χρήσιμη και κρίσιμη. Ουσιαστικά, σημείωσε, δημιουργήθηκε ένα ενιαίο κέντρο που έδωσε τη δυνατότητα να είναι γρήγορες οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ικανοποιητική την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το να βρισκόμαστε στο 2008 και να θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικό ότι αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις, σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει προηγουμένως κάποια πράγματα, δηλαδή συγκρίνουμε τα σημερινά με ό,τι είχε συμβεί πριν από το 2004. Σε αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Από κει και πέρα ένα κράτος προηγμένο, ένα κράτος σαν το δικό μας, θα έπρεπε αυτά τα πράγματα να θεωρεί ότι είναι συνήθη».

«Αυτός είναι ο στόχος μας, δηλαδή από δω και πέρα να μην αποτελεί είδηση ότι λειτουργεί καλά το κράτος», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΛΑΣ,το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επεσήμανε ότι μπορεί να πέρασε η κακοκαιρία, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι από τον παγετό, εκτιμώντας ότι «το αποψινό βράδυ θα είναι δύσκολο και αύριο το πρωί επίσης θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ». «Τόσο οι πεζοί, όσο και οι οδηγοί, θα πρέπει να προσέξουν τον παγετό, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς να υπακούουν στις οδηγίες της Τροχαίας και να έχουν πάντα μαζί τους αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, ύφεση παρουσιάζουν οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από το κύμα ψύχους των τελευταίων ημερών. Παντού όμως, το κρύο είναι τσουχτερό με την θερμοκρασία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τόσο οι μετεωρολόγοι, όσο και οι αρχές εφιστούν προσοχή για τον παγετό που αναμένεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση τις νυχτερινές ώρες.

Στην Αθήνα, για την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους δεν απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σε μικρότερους δρόμους ωστόσο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά προάστεια, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες.

Κανονικά διεξάγεται και η κυκλοφορία στην Αττική οδό σε όλο το μήκος της, ενώ δεν καταβάλλονται διόδια έως αύριο στις 6.30 το πρωί.

Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες λόγω του παγετού στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Λακωνίας. Επίσης, στις επαρχιακές οδούς Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πατρών.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη σήραγγα Αρτεμισίου, όπου χθες ταλαιπωρήθηκαν δεκάδες οδηγοί, και στην εθνική οδό από Τρίπολη προς Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

Mετρό όλη τη νύχτα

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, κανονικά λειτουργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, μετρό, Τραμ και Προαστιακός). Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το μετρό θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ΗΣΑΠ θα επεκτείνει το ωράριό του κατά το μέτρο του δυνατού.

Επίσης, λειτουργούν οι εξής γραμμές τρόλεϊ:

Νο 1: Πλατεία Αττικής - Καλλιθέα - Μοσχάτο (μέχρι Ζάππειο)

Νο 2: Πλατεία Κυψέλης - Παγκράτι-Καισαριανή (Πατήσια μέχρι Ζάππειο)

Νο 3: Γηροκομείο - Ανω Πατήσια

Νο 4: Ανω Κυψέλη - Αγ. Αρτέμιος (από Πατήσια μέχρι Ζάππειο)

Νο 6: Ιπποκράτους-Φιλαδέλφεια-Κόκκινος Μύλος

Νο 8: Λεωφ. Αλεξάνδρας-Ακαδημίας

Νο 11: Κολιάτσου-Νέα Ελβετία (Πατήσια-Ζάππειο)

Νο 12: Ζάππειο-Περιστέρι

Νο 20: Ν. Φάληρο-Καστέλλα-Δραπετσώνα (από Καστέλλα μέχρι Αγ. Διονύσιο)

Τέλος, λειτουργούν οι εξής λεωφορειακές γραμμές: 155-024-Α12-Β5-Β12-Β15-Α1-Α2-Α3-Α5-208-Α10-Α13-247-131-227-229-703-843-856-049.

Mαταιώσεις εκατοντάδων πτήσεων

Την ίδια ώρα, σταδιακά, αποκαθίσταται και η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, ματαιώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αεροδρομίου, από τα ξημερώματα σήμερα έως και τις 13:00 πραγματοποιήθηκαν μόνο 35 αφίξεις και αναχωρήσεις, ενώ 160 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Στο αεροδρόμιο επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς εκατοντάδες επιβάτες έχουν προσέλθει στο «ΕΛ. Βενιζέλος» προκειμένου να αλλάξουν τα εισιτήριά τους ή να πληροφορηθούν τι μέλλει γενέσθαι με τις πτήσεις τους. Με ανακοίνωσή του ο ΔΑΑ παρακαλεί τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή το τηλεφωνικό κέντρο του αερολιμένα (210 3530000), για νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις τους.

Προς το παρόν λειτουργεί μόνο ο ανατολικός διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης, ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων παραμένει το θέμα της αποπαγοποίησης των αεροσκαφών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μισή έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον τύπο των αεροσκαφών. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τις νυχτερινές ώρες, αφού όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται ισχυρός παγετός.

Kανονικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Αργά απόψε ήρθη το απαγορευτικό απόπλου για όλους τους προορισμούς και ως εκ τούτου τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά.

Περιορίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Ήδη τα περισσότερα προβλήματα στην Αττική έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ και η ¶νδρος ηλεκτροδοτήθηκε.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν ορισμένοι οικισμοί στο Ρέθυμνο και κάποια χωριά στην Εύβοια.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως χωριά νομών της ορεινής Κρήτης, νησιά των Κυκλάδων όπως η ¶νδρος, η Τήνος, η Μήλος, η Κύθνος, η Νάξος, Σύρος, κ.α., η Χαλκίδα και αρκετά τμήματα της Ευβοιας (Βασιλικά και κυρίως η ανατολική Εύβοια).

Διακοπές αναφέρθηκαν επίσης και στην Αττικοβοιωτία, στα Οινόφυτα, το Σχιστό, τη Σαλαμίνα, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τα Κιούρκα, το Μαρκόπουλο, την Αρτέμιδα, το Λαγονήσι και στον Κουβαρά.

Ανοιχτοί οι δρόμοι στην Πελοπόννησο

Ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλων των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από τις 12 σήμερα το μεσημέρι αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και έτσι αυτά κυκλοφορούν κανονικά σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Ανοιχτά θα είναι αύριο και θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στην Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, εκτός από τα σχολεία των δήμων Φενεού και Στυμφαλίας. Στην Αρκαδία, αύριο, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία, εκτός από το νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου Κυνουρίας και τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Αγ. Πέτρου, Πηγαδίου και Πελετών, που θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση που εξέδωσε ο νομάρχης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι σχολές και τα τμήματα που λειτουργούν στην Τρίπολη και παρέμειναν και σήμερα κλειστά, αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ανακοινωθεί ποια ημέρα θα οριστεί για να εξεταστούν οι φοιτητές στο προγραμματισμένο για σήμερα μάθημα που θα έγραφαν.

Από τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί ζημιές στα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας και της Λακωνίας. Οι αγρότες φοβόνται ότι αν συνεχιστεί η παγωνιά τις επόμενες ημέρες, θα προκληθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αφού ο παγετός θα επηρεάσει εκτός απο τον καρπό και το φυτικό κεφάλαιο.

Τέλος, αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα δικαστήρια σε Αρκαδία και Λακωνία, που σήμερα ήταν κλειστά.

Κλειστά και αύριο σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο όλα τα σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών και την Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/18/1477203.htm . Επίσης, κλειστά θα είναι τα σχολεία στους νομούς Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Κυκλάδων και στα Καλάβρυτα.

Κανονικά η λειτουργία των νοσοκομείων

Eξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας το τελευταίο διήμερο τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας λειτούργησαν κανονικά.

Όπως επισημάνθηκε, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχει αύξηση στις προσελεύσεις των περιστατικών με κατάγματα άνω και κάτω άκρων λόγω πτώσεως από την ολισθηρότητα του εδάφους.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα για τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το ΕΚΑΒ.

Επίσης όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά το τελευταίο 48ωρο δέχτηκε περισσότερες από 520 κλήσεις για απεγκλωβισμό και μεταφορά ατόμων, 130 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ πάνω από 820 άτομα απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ασφαλή σημεία. Επίσης, βοήθεια προσφέρθηκε σε περισσότερα από 280 οχήματα (τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία).

Από νωρίς σήμερα το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 170 κλήσεις για μεταφορά ασθενών, νεφροπαθών, κ.α σε νοσοκομεία (150 στο λεκανοπέδιο Αττικής και 20 στο νομό Ηρακλείου), ενώ μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 90 διακομιδές ασθενών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή