Συνάντηση Μπερίσα-Γκρουέφσκι για την ευρωατλαντική πορεία των χωρών τους

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 18:28
A- A A+

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα, στα Τίρανα, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Σαλί Μπερίσα και Νίκολα Γκρούεφσκι αντίστοιχα.

«Οι χώρες μας εργάζονται για τον κοινό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε η μία χώρα την άλλη, επειδή αυτοί είναι οι βέλτιστοι στόχοι για τις χώρες μας αυτό τον αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν και στην ανάγκη υλοποίησης μιας σειράς έργων που σχετίζονται με την κατασκευή του ¶ξονα 8, τη γραμμή ηλεκτροδότησης Τιράνων - Σκοπίων που, όπως επισήμανε ο κ. Μπερίσα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο των δύο χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.

Οι κ. Μπερίσα και Γκρούεφσκι συμφώνησαν, επίσης, στο συντονισμό των ενεργειών τους για την προστασία και την εκμετάλλευση της Οχρίδας, καθώς και στη διάνοιξη ενός συνοριακού σημείου ελέγχου στο Τζέπιστ - Τρέμπιστε.

Σε ό,τι αφορά τον πετρελαιαγωγό ΑΜΒΟ, σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να γίνουν κοινά βήματα προσέγγισης της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να ζητηθεί στήριξη για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί ήταν και το ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο ο κ. Μπερίσα επισήμανε πως τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συντονίζουν τις θέσεις τους με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Σερβίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από τις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε πως «το Βελιγράδι τρέχει με αντίπαλο το χρόνο» και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας, πρέπει να επισημάνει πως η ανάκληση πρέσβεων από χώρες που τείνουν χείρα φιλίας και συνεργασίας είναι σαν να αντιμάχεσαι τα θεμελιώδη συμφέροντα της ίδιας σου της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΤΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή