Μ. Αχμαντινετζάντ: «Ισχυρότερη η βούληση του Ιράν από αυτήν της Δύσης»

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008 11:21
A- A A+

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι «η βούληση της χώρας του να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ισχυρότερη από τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων που τής ζητούν να σταματήσει τις ευαίσθητες αυτές δραστηριότητες».

«Η αντίσταση του Ιράν απέδειξε ότι η βούληση των Ιρανών υπερνίκησε τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων. Το Ιράν δεν θα επιτρέψει σε καμιά δύναμη να θίξει έστω και το ελάχιστο εθνικό του δικαίωμα», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος σε τηλεοπτική του ομιλία.

Η έκθεση της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανέφερε ότι η ΙΑΕΑ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην επίλυση δύσκολων θεμάτων».

«Σήμερα η ΙΑΕΑ, που είναι η καθ' ύλην αρμόδια για το θέμα αυτό, έχει συντάξει έκθεση και έχει ανακοινώσει ότι οι δραστηριότητες του Ιράν είναι νόμιμες και δεν υπάρχει παραπλάνηση στο πυρηνικό του πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.

Την ίδια ώρα ο Αλί Λαριτζανί, πρώην επικεφαλής της ομάδας των Ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times δηλώνει ότι «η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει επαρκείς πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Ο Λαριτζανί επικρίνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και τη Γερμανία που κατηγορεί ότι προετοιμάζει μια τρίτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ιράν, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ.

«Η ΙΑΕΑ έχει σημασία για εμάς. Έχουμε απαντήσει πλήρως σε όλες τις ερωτήσεις», συνέχισε ο Λαριτζανί που παραιτήθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει ήδη δύο φορές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν μια τρίτη απόφαση επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης που εμμένει στη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στον εμπλουτισμού ουρανίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή