Βουλγαρία: Σχέσεις με το Κόσοβο στο πλαίσιο του σχεδίου Αχτισάαρι

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 12:21
A- A A+

«Η Βουλγαρία θα προχωρήσει στη σύναψη πολιτικών σχέσεων με το Κόσοβο μόνο όταν βεβαιωθεί ότι υλοποιούνται οι προτεραιότητες του σχεδίου Αχτισάαρι» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, από τη Λιουμπλιάνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο κ. Στανίσεφ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Σλοβενία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο ζήτημα του Κοσόβου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβένο ομόλογό του, ότι οι δύο κυβερνήσεις μοιράζονται κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Κόσοβο: ότι, δηλαδή, είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά ένα βήμα προόδου σε σχέση με το "πάγωμα" της διένεξης.

Ο κ. Στανίσεφ ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας σε ό,τι αφορά το Κόσοβο και επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της χώρας του είναι η σταθερότητα των Βαλκανίων.

Η Βουλγαρία, τόνισε, στήριζε πάντα την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και θεωρεί πως η ένταξη στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" δεν μπορεί να αποτελεί αντάλλαγμα για το Κόσοβο.

Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν για ακόμη μια φορά τη στήριξή τους στην ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας πως αυτή η προοπτική είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Εξέφρασαν, επίσης, την ελπίδα ότι οι χώρες του "Χάρτη της Αδριατικής" (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά την επικείμενη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι, στις αρχές Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή