«Δοικητικό λάθος» οι μυστικές πτήσεις της CIA από βρετανικό έδαφος

Διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον στο Λονδίνο
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 18:54
A- A A+

Οι ΗΠΑ δεν είπαν ψέματα σχετικά με τις μυστικές πτήσεις της CIA από βρετανικό έδαφος, αλλά απλώς διαπράχθηκε ένα «διοικητικό λάθος» το οποίο, όμως, αποκαλύφθηκε πολύ σύντομα, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια παραδοχή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώπιον του κοινοβουλίου ότι σε δύο περιπτώσεις, το 2002, αμερικανικά αεροσκάφη που μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία, έκαναν στάσεις στο βρετανικό νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Δόθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση λανθασμένες πληροφορίες ... Επανεξετάσαμε το ζήτημα αυτό στο τέλος του περασμένου έτους και βρήκαμε νέες πληροφορίες ... Είμαστε ειλικρινά πολύ στενοχωρημένοι που από λάθος δόθηκαν αρχικώς λανθασμένες πληροφορίες σε έναν καλό μας σύμμαχο».

Σε ερωτήσεις αν κάποιος είπε ψέματα για το θέμα, ο κ. Μακόρμακ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα ψεμάτων, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για ένα διοικητικό λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε σήμερα ότι «διαπράχθηκαν λάθη» κατά τη χρήση -εν αγνοία του Λονδίνου, όπως σημειώθηκε- βρετανικού εδάφους στον Ινδικό Ωκεανό για τη μεταφορά δύο κρατουμένων που είχαν κριθεί από την CIA ύποπτοι για τρομοκρατία.

«Διαπράχθηκαν ατοπήματα στον τρόπο μετάδοσης πληροφοριών, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό τομέα με τη Βρετανία», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το Λονδίνο χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την αποκάλυψη ότι η CIA χρησιμοποίησε βρετανικό έδαφος για τη μυστική μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας, κάτι που μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον επέμενε να αρνείται.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ύστερα από σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, έκανε λόγο για σοβαρό θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Λονδίνο θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασίες οι οποίες θα αποκλείουν να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Οπως εξάλλου, έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα είχε αργότερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό ομόλογό της για το ζήτημα των μυστικών πτήσεων της CIA.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή