Την Κυριακή αναμένεται να δοθεί η τελική απάντηση των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς, καθώς η χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες), παρουσία του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως έκανε γνωστό μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, οι αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, συμφώνησαν να υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, προκειμένου να διαμορφώσουν τη θέση τους επί της πρότασης Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε τη νέα πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή χειρότερη από την προηγούμενη, και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να δεχτούν μία εκ των ονομασιών «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Democratic Republic of Macedonia) ή «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως είπε, οι ονομασίες αυτές δεν προσκρούουν στην «εθνική ταυτότητα» της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές αλλαγές στα επίσημα έγγραφα (όπως πχ τα διαβατήρια) που σήμερα γράφουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ετοιμη και η Αθήνα
Ετοιμη είναι και η απάντηση της Αθήνας στις προτάσεις Νίμιτς. Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΞ, ο διαπραγματευτής της Ελλάδος στη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, έλαβε εντολή να μεταφέρει την απάντηση της Αθήνας στις προτάσεις του κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη συμφωνία σε μία και μόνο διεθνή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κατά συνέπεια, από τις προτεινόμενες από τον κ. Νίμιτς ονομασίες προκρίνει μόνο εκείνη της «¶νω Μακεδονίας» ή, ενδεχομένως, με μια παραλλαγή, εκείνη της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας -αντί της Νέας Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Πέραν τούτου, η ελληνική πλευρά διατυπώνει άλλες αντιρρήσεις ως προς την πρόταση Νίμιτς, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία, όπως εκφράζεται στο συγκεκριμένο κείμενο, δημιουργεί σειρά προβλημάτων.
Επίσης, η Αθήνα ζητεί την κατοχύρωση της ονομασίας για τους διεθνείς οργανισμούς και στο εσωτερικό Δίκαιο των Σκοπίων, απαιτεί την αναγραφή της σε διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ ζητεί από τον κ. Νίμιτς να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την υιοθέτηση της σύνθετης ονομασίας από τον Οργανισμό.
Εν τω μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή στον ελληνικό Τύπο του κειμένου με τις προτάσεις του προς τις δύο πλευρές, φέρεται να εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Την πολιτική ευθύνη για τη διαρροή ανέλαβε χθες στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/21/1479254.htm .