Βελιγράδι: Ενας νεκρός, 150 τραυματίες στα χθεσινά επεισόδια

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 10:24
EPA/STR

A- A A+

Ενας νεκρός, 150 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων στο Βελιγράδι.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στο εσωτερικό του κτιρίου της, που πυρπολήθηκε χθες από τους διαδηλωτές, βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να πρόκειται για υπάλληλό της.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του θύματος θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του DNA.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ πυρπολήθηκε από διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη σερβική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν, επίσης, να πυρπολήσουν την πρεσβεία της Κροατίας, ενώ προκάλεσαν ζημιές στις πρεσβείες της Τουρκίας και του Βελγίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Κέντρο ¶μεσης Βοήθειας περιέθαλψε 150 άτομα.

Οι περισσότεροι έφεραν ελαφρά τραύματα και πήραν γρήγορα εξιτήριο. Τρία άτομα κρατήθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία, μεταξύ των οποίων και ένας Ολλανδός δημοσιογράφος που φέρει κάταγμα στα πλευρά. ¶λλοι δύο δημοσιογράφοι της Ρωσικής τηλεόρασης «Russian Today» ξυλοκοπήθηκαν από διαδηλωτές την ώρα που κάλυπταν το ρεπορτάζ έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Επίθεση δέχθηκε και το τηλεοπτικό συνεργείο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS).

Στο ανακοινωθέν της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βελιγραδίου αναφέρεται, επίσης, ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κατάστημα ταχυφαγίας, πέταξαν βόμβα μολότοφ σε καφετέρια, πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, κατέστρεψαν ένα λεωφορείο και ένα τραμ. Επίσης, στο κέντρο της πόλης επιδόθηκαν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων, καταστρέφοντας φωτεινούς σηματοδότες και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων.

Η αστυνομία συνέλαβε 100 άτομα και ανακοίνωσε ότι θα προβεί και σε νέες συλλήψεις, όταν θα εξετάσει το οπτικό υλικό που συγκέντρωσε από τα επεισόδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή