Γερμανία: Να βρεθεί διμερής λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Περιοδεία του υφ. Εξωτερικών Θ. Κασσίμη στη Γερμανία
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 14:42
A- A A+

Συνεχίζεται η περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Κασσίμη στη Γερμανία, περιοδεία που περιλαμβάνει πολλές συναντήσεις τόσο με Γερμανούς αξιωματούχους όσο και με ομογενειακούς φορείς και έχει ως επίκεντρό της την ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ΠΓΔΜ και των Βαλκανίων γενικότερα.

Μετά το Μόναχο, την Φρανκφούρτη και τη Βόννη, σήμερα το πρωί ο υφυπουργός έφθασε στο Βερολίνο όπου αμέσως μετά είχε συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκούντερ Γκλόσερ.

«Νομίζω ότι αρχίζουν και καταλαβαίνουν οι σύμμαχοί και οι φίλοι μας ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να εμφανίζεται ως διμερές αλλά είναι βαθιά πολιτικό και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, διότι αφορά την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες κινήσεις. Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα με πνεύμα συνεργασίας, καλής γειτονίας και ειρήνης. Από κεί και πέρα περιμένουμε κι η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο κ. Κασσίμης μετά τη συνάντηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η γερμανική πλευρά θα συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των δύο πλευρών ώστε να δοθεί μία λύση σε αυτή την περίοδο».

Τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας επαναβεβαίωσε ο κ. Γκλόσερ, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία διμερής λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ, εν όψει της, ενδεχόμενης, πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής τον Απρίλιο» γι αυτό και «η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση». Ο ίδιος δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το θέμα της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο θα μπορέσει να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης.

Τέλος αναφέρθηκαν στο μέλλον της Ευρώπης και στις διμερείς μας σχέσεις που, όπως είπαν,είναι πάρα πολύ καλές.

Μετά από τη συνάντηση ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου και τοπικών συλλόγων, ενώ πριν αναχωρήσει για το Ντύσσελντορφ - όπου απόψε θα παραστεί σε μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή του- παρέθεσε γεύμα στην πρόεδρο κα Ντόρις Μπαρνέτ και μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελληνογερμανικής φιλίας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή