Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 16:17
A- A A+

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.

Η εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Κριστίνα Νάγκι, ερωτηθείσα, σήμερα, για το σκοπό της συνάντησης του Επιτρόπου Ολι Ρεν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι ο Επίτροπος πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, προκειμένου να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η κ. Νάγκι υπενθύμισε ότι στις 5 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα επισημαίνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τις οποίες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να εκπληρώσουν, προκειμένου να φτάσουν στο στάδιο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανακοίνωση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα δημοσιευτεί στις 5 Μαρτίου, θα επισημαίνει ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες της περιοχής προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ειδικότερα, θα αξιολογείται η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά τις παλαιότερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, όπως αυτές αναφέρονται στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και στην ανακοίνωση της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2006.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος Τύπου, ερωτηθείσα αν η ανακοίνωση για τα Δυτικά Βαλκάνια θα αναφέρεται, εκτός των άλλων, και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, τη διευθέτηση του οποίου έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή