Σύμπτωση απόψεων Σερβίας-Ρωσίας για το Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία Γέρεμιτς - Λαβρόφ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 18:50
A- A A+

Τη σύμπτωση των απόψεών τους για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται γύρω από το Κόσοβο επιβεβαίωσαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας και Ρωσίας Βουκ Γέρεμιτς και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Πρίστινα και η αναγνώρισή της από σειρά κρατών δεν ανταποκρίνονται στο υπάρχον διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην επαρχία και την περιοχή των Βαλκανίων, εγκυμονούν επικίνδυνες συνέπειες για το σύστημα των διεθνών σχέσεων» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση για τη συνομιλία, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Μεταξύ άλλων οι υπουργοί συζήτησαν και «τις επικείμενες επαφές στο άμεσο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών».

Νωρίτερα, ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Νμίτρι Ραγκόζιν δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. «Eάν σήμερα η ΕΕ επεξεργαστεί κοινή θέση ή το ΝΑΤΟ βγει εκτός πλαισίου της εντολής του στο Κόσοβο, τότε αυτοί οι οργανισμοί θα έρθουν σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ κι εμείς, νομίζω, θα συμπεράνουμε ότι - για να μας σέβονται - χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κατάφωρη βία, που καλείται στρατιωτική» είπε ο κ. Ραγκόζιν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή