Το στοίχημα του νέου προέδρου

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 22:16

A- A A+

Ποδοσφαιρόφιλος, «έπαιζα από παιδί ποδόσφαιρο στο χωριό μου, το Δίκωμο της Κερύνειας», όπως λέει, ο Δημήτρης Χριστόφιας πήρε την μεγάλη και δύσκολη απόφαση να παίξει μπάλα σε ένα πιο δύσκολο γήπεδο. Για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ διεκδίκησε μόνο του την εξουσία και την κέρδισε. Η νίκη του Δημήτρη Χριστόφια σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στην πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Αν και Βρυξελλες και Λονδίνο χαιρετίζουν την εκλογή του, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο BBC "Είναι μάλλον ευρωσκεπτικιστής και θα τον παρακολουθούμε προσεκτικά".

Le Monde και CNN επισημαίνουν ότι είναι "ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης χώρας-μέλους της Ε.Ε.". Στο εξωτερικό δύσκολα κατανοούν την κυπριακή ιδιαιτερότητα. Το ΑΚΕΛ είναι κατ' όνομα κομμουνιστικό κόμμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι σοσιαλιστικό αριστερό κόμμα. Το υπογραμμίζουν οι πραγματιστές Financial Times και υπενθυμίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κόμματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα "εταιρεία επενδύσεων που έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας".

Παρότι οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν ως αναμέτρηση μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς, ουσιαστικά στο επίκεντρό τους τέθηκε το Κυπριακό, και οι προτάσεις των υποψηφίων για την επίλυσή του.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τα τουρκοκυπριακά εργατικά συνδικάτα και είναι ένας από τους ελάχιστους Ελληνοκυπρίους πολιτικούς που πέρασε την «πράσινη γραμμή» για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, αυτοί ακριβώς οι δεσμοί του νέου προέδρου με την τουρκοκυπριακή ηγεσία "θα διευκολύνουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις".

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Δ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ μίας λύσης που θα "ενοποιεί το κράτος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία". Κατά τον κ. Χριστόφια το ζητούμενο είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να τροχοδρομεί εξελίξεις, που να ανοίξουν το δρόμο για λύση του κυπριακού και, αν η Τουρκία εμμένει στη διχοτομική πολιτική της να εκτεθεί "και να μπει ξανά στη γωνία".

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει δεσμευθεί, ότι θα κινηθεί αμέσως αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το Κυπριακό. Επιπλέον, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψει την επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή παραλλαγής του, και τούτο το μήνυμα έχει σταλεί και προεκλογικά προς τους εν δυνάμει μεσολαβητές.

Το νέο πρόεδρο αναμένει δύσκολο έργο, εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη όσα προκύπτουν είτε άμεσα είτε έμμεσα και από την αναγνώριση του Κοσσόβου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή