Ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού

Επανέναρξη των συνομιλιών εντός του 2008 «βλέπει» ο Ταλάτ
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 13:05
UPD:14:09
A- A A+

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ότι η εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ευκαιρία για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, διατύπωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως είπε, η νέα φάση των διαπραγματεύσεων μπορεί να αρχίσει ακόμα και τον Απρίλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση η λύση μπορει να βρεθεί μέχρι το τέλος του 2008.

«Εχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε μία λύση μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Ταλάτ σε συνέντευξη Τύπου στο Reuters, εκτιμώντας ότι τα επομενα δύο χρόνια ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου.

Χριστόφιας: Κλειδί για τη συμφωνία η Αγκυρα

Χθες, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θα επιδιώξει διερευνητική συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την έναρξη νέων συνομιλιών για την επανένωση της νήσου.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του την Κυριακή, ο 62χρονος Χριστόφιας δήλωσε στο Reuters ότι δεσμεύεται για την επιδίωξη επίλυσης του ζητήματος, ενώ πρόσθεσε ότι η ¶γκυρα αποτελεί το κλειδί για τη συμφωνία.

Οπως έκανε γνωστό, ήδη επικοινώνησε με τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα θα αφορά διερευνητική συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

«Έχουμε όλη την καλή διάθεση να βγούμε από το αδιέξοδο και να επιλύσουμε το Κυπριακό», τόνισε ο κ. Χριστόφιας. Επεσήμανε, όμως, ότι η Τουρκία είναι η δύναμη κατοχής και αν δεν επιτρέψει την επίλυση, το πρόβλημα θα παραμείνει ανεξάρτητα από τη διάθεση του Χριστόφια, του Tαλάτ και οποιουδήποτε άλλου στην περιοχή.

Ο Χριστόφιας σημείωσε επίσης, ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών του 2004 έχει αποσυρθεί και οι δύο πλευρές πρέπει να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σχετικά με τη διαίρεση.

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου, πως θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις που διατηρεί το ΑΚΕΛ με την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Το κόμμα και οι άνθρωποι αυτού του κόμματος δεν έβλαψαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες τους, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους τους ενώνει το αίμα των ηρώων τους, που έπεσαν θύματα των εθνικιστών και σοβινιστών από τις δύο πλευρές. «Το χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναβιώσουμε τη φιλία και τη συνεργασία και να οικοδομήσουμε μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πήραμε εντολή να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση»

Σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ. Χριστόφιας τόνισε: «Ζητήσαμε και πήραμε από τον κυρίαρχο λαό εντολή να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Θα πορευτούμε με τον κυπριακό λαό για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού.

»Για επανένωση της πατρίδας μας, του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Για να πετύχουμε δίκαιη λύση. Για να καταστήσουμε την Κύπρο τόπο μόνιμης και διαρκούς ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας και ασφάλειας.

»Για να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη από τους Κυπρίους λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Μακαρίου- Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού- Ντενκτάς του 1979, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

»Προς αυτή την κατεύθυνση πρόθεσή μας είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, προς τον οποίο θα απευθυνθούμε άμεσα. Ευελπιστούμε σε διάρρηξη του αδιεξόδου, νοουμένου ότι και η τουρκική πλευρά θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση».

Γερμανικός Τύπος: Ελπιδοφόρα η εκλογή Χριστόφια

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «ο νικητής των κυπριακών εκλογών θα συναντηθεί άμεσα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ» αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Δημήτρη Χριστόφια τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά η Κύπρος θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο με κομμουνιστική χροιά, που όμως φρόντισε να δηλώσει ότι παραμένει πιστός στην οικονομία της αγοράς και διαμήνυσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον αντίπαλό του στις εκλογές και εκπρόσωπο του συντηρητικού ΔΗΣΥ Κασουλίδη για την επίλυση του κυπριακού».

Το πορτραίτο του νικητή στις κυπριακές εκλογές της Κυριακής Δημήτρη Χριστόφια παρουσιάζει τέλος η Süddeutsche Zeitung απαντώντας αρχικά στους φόβους που καλλιεργούν τίτλοι κυρίως αγγλοσαξωνικών μέσων για τον «μοναδικό κομμουνιστή πρόεδρο της Ευρώπης»: «Δεν είμαι ο Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου», ανταπαντά ο Χριστόφιας γράφει η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζοντας «παλιομοδίτικη αυτή την κριτική. Διότι εκτός από το σφυροδρέπανο στο έμβλημα, την κομματική πειθαρχία και τα μπλουζάκια Τσε Γκεβάρα στα επινίκια της Κυριακής, δεν έχουν μείνει πολλά από το κομμουνιστικό παρελθόν του ΑΚΕΛ που έχει ιδρυθεί το 1926».

«Η σχέση του Χριστόφια με τη Μόσχα υπάρχει από τότε που σπούδαζε εκεί ιστορία, αλλά ο πρόεδρος εξηγεί ότι δεν πρόκειται να εισάγει το σοσιαλισμό, αντίθετα στηρίζει τους επιχειρηματίες και θα επιδιώξει δικαιότερη κατανομή για τα κέρδη της οικονομικής ανάπτυξης».

«Η πραγματική δοκιμασία όμως θα είναι σε άλλο μέτωπο: το Κυπριακό και ο Χριστόφιας τονίζει ότι ‘υπάρχει μόνο μία ιδεολογία – η επανένωση του νησιού’. Και η εκλογή του Χριστόφια είναι ελπιδοφόρα. Για πρώτη φορά κυβερνούν μετριοπαθείς και στις δύο πλευρές. Εύκολα πάντως τα πράγματα δεν θα είναι. Η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε τέλμα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους το 2004. Ο Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέλουν να συναντηθούν σύντομα. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Χριστόφιας θα φέρει την προσέγγιση των δύο πλευρών. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1946 στην Κυρήνεια της τουρκοκυπριακής σήμερα βόρειας Κύπρου. Και ήταν πάντα οι Αριστεροί και οι Κομμουνιστές και από τις δύο πλευρές, εκείνοι που παρά τα χαρακώματα και το συρματόπλεγμα δεν έκοψαν τη μεταξύ τους επαφή».

«Η εικόνα του Χριστόφια ως μαχητή της επανένωσης του νησιού δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα το 2004, όταν για λόγους τακτικής έσυρε τους οπαδούς του στο ‘όχι’ για το σχέδιο Ανάν. Τότε το ΑΚΕΛ συμμάχησε με τον εθνικιστή Τάσο Παπαδόπουλο. Με το κόμμα του Παπαδόπουλου ΔΗΚΟ ο Χριστόφιας έκλεισε και τώρα μία συμφωνία, διότι χρειάστηκε τις ψήφους του για να εκλεγεί» Και η εφημερίδα καταλήγει με το αναπάντητο ερώτημα: τι υποσχέθηκε άραγε ως αντάλλαγμα στο ΔΗΚΟ;».

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή