Tην Παρασκευή οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 18:18
UPD:19:45
A- A A+

«Συνεχείς συνομιλίες» με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε πως θα έχει αυτή την Παρασκευή (29 Φεβρουαρίου) ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνάντηση ο κ. Νίμιτς προτίθεται να ακούσει τις αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις της Αθήνας και των Σκοπίων, προκειμένου -με βάση αυτές- να παρουσιάσει μια νέα πρόταση, που να συγκλίνει περισσότερο στις απόψεις και των δύο μερών.

Σε ό,τι αφορά την ονομασία, όπου οι τοποθετήσεις είναι εντελώς διαφορετικές, ενδέχεται να προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχτούν μια από τις προτεινόμενες την οποία δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά (π.χ. Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας) και στην αντίθετη περίπτωση να παρουσιάσει μια καινούργια εκδοχή.

Πιο δύσκολο θα είναι το έργο του σχετικά με το θέμα της αναγραφής -ή όχι- της όποιας ονομασίας στα διαβατήρια και τα άλλα ζητήματα που προκύπτουν από το βασικό κείμενο που επέδωσε και το οποίο, ούτως ή άλλως, προβλέπεται ότι θα υποστεί ριζικές τροποποιήσεις.

Διμερές πρόβλημα το θέμα του ονόματος, επιμένουν τα Σκόπια

«Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Φέρεντς Γκιούρτσανι, επιμένοντας στη θέση πως το πρόβλημα είναι διμερές.

«Εμείς κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Το διμερές πρόβλημα με την Ελλάδα για την ονομασία, το οποίο τώρα προβάλλεται ως πρόβλημα της Συμμαχίας, είναι άνευ προηγουμένου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην περιοχή και στην ίδια τη Συμμαχία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του προσεγγίζει την εκκρεμότητα της ονομασίας με «εποικοδομητικό τρόπο», στη βάση όμως των εθνικών της συμφερόντων και της «διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας».

«Αγωνιζόμενοι εμείς στη Μακεδονία για το συνταγματικό μας όνομα, στην ουσία αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας. Ο αγώνας για το όνομα είναι παράλληλα και αγώνας για την ταυτότητά μας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μόνο ένα ορόσημο. Ίσως να ενταχθούμε φέτος, κάτι που ελπίζουμε, ίσως και κάποια άλλη χρονιά. Από ιστορικής άποψης, πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως η οικοδόμηση της ταυτότητας είναι κάτι που γίνεται με τους αιώνες, με χιλιάδες χρόνια. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, το ενδιαφέρον της μακεδονικής κυβέρνησης και των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό, είναι τεράστιο» κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της χώρας μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες. Ο Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι σημείωσε ακόμη πως η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί «επιθυμία της κυβέρνησης των Σκοπίων», όμως υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε», ενώ την ελπίδα να βρεθεί λύση εξέφρασε ο κ. Ρεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/26/1481142.htm .

Ρουσόπουλος: Καμία εμπλοκή στη διαδικασία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διέψευσε σήμερα δημοσιογραφικές πληροφορίες περί εμπλοκής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ΠΓΔΜ υπό τον κ. Νίμιτς.

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνάντηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε.

Όσο για το θέμα της διαρροής του εγγράφου Νίμιτς με τις προτάσεις του για το όνομα της γειτονικής χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν έχει κάτι καινούργιο να πει.

Πληθαίνουν τα αιτήματα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Πληθαίνουν τα αιτήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/26/1480891.htm , ώστε να καθοριστεί η θέση της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά και τις νέες προτάσεις Νίμιτς.

Η κυβέρνηση φέρεται να μην εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου, καθώς είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι το Συμβούλιο Αρχηγών είναι άτυπο όργανο και δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα.

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ανοικτά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, τόνισε ότι επιβάλλεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο αν η κυβέρνηση οδηγηθεί στη λύση της διπλής ονομασίας.

ΠΑΣΟΚ: Αν είναι η τελική πρόταση, να πάμε σε βέτο

Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο γραμματέας του Κινήματος, Νίκος Αθανασάκης και πρόσθεσε για τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς : «Εχουμε πει ότι αν αυτό που έχει έλθει στην πρόταση Νίμιτς είναι η τελική πρόταση, τότε πρέπει να πάμε σε βέτο».

«Η κυβέρνηση -συμπλήρωσε- πρέπει να σταθεί υπεύθυνα και να κάνει χρήση, αν αυτό απαιτείται, όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η χώρα, εννοώ και της αρνησυκυρίας, εφόσον αυτά που έχουν προκύψει ως τώρα είναι η τελική πρόταση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης εξήγησε ότι το κόμμα του αρνείται τη διπλή ονομασία, καθώς εάν υιοθετείτο, θα άνοιγε ακόμα περισσότερο και θα επιδεινωνόταν η υπόθεση του Σκοπιανού «γιατί θα τρέχαμε από πίσω στα διάφορα κράτη-μέλη να τους εμποδίσουμε να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα».

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη στον Πρωθυπουργό http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/26/1481037.htm . Συλλαλητήριο διοργανώνει ο ΛΑΟΣ την Τετάρτη 5 Μαρτίου στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

Η Εκκλησία αφουγκράζεται την αγωνία του λαού

«Η Εκκλησία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και με αγωνία τα εθνικά μας θέματα. Η Εκκλησία, πρέπει να ξέρετε ότι αφουγκράζεται και την αγωνία, αλλά και τους πόθους του λαού μας, γιατί είναι ζυμωμένη με το λαό. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με σύνεση και με σοβαρότητα, όπως πρέπει».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται για να ευχηθεί στον Μητροπολίτη Θεόκλητο για τη σημερινή του εορτή, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με το θέμα της ΠΓΔΜ και τις σχετικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου.

Υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η Ουγγαρία

Τη στήριξη της Ουγγαρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ το ΝΑΤΟ, εξέφρασε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

«Θα θέλαμε να δούμε τη "Μακεδονία" να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο», δήλωσε ο κ. Γκιουρτσάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομολογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφκσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή