Επιστολή Μπους στο Δ. Χριστόφια

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 21:15
A- A A+

Τη βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεργαστεί στενά με την κυπριακή σε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων και φυσικά στο ζήτημα της εξεύρεσης μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους στη συγχαρητήρια επιστολή του στον κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στης Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ, οποίος επέδωσε την επιστολή στον κ. Χριστόφια, ο νέος πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως «έχει παρόμοιες προθέσεις σε σχέση με τη συνεργασία μας και συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία και να υλοποιήσουμε πραγματικά και κατά πολύ πρακτικό τρόπο τις επιθυμίες που εκφράζονται στην επιστολή».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Σλίκερ είπε πως «ελπίζουμε ασφαλώς ότι οι επαφές μεταξύ του νέου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα δημιουργήσουν μια κατάσταση, στην οποία η διαδικασία των ΗΕ θα κυλήσει μπροστά πολύ γρήγορα».

Αναφορικά με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, «η συμφωνία είναι εκεί, είναι ένα εργαλείο προς χρήση και προνοεί μια διαδικασία με την οποία μπορούν τα δύο μέρη να εργαστούν».

Όπως είπε ο Αμερικανός Πρεσβευτής «αυτό στο οποίο πρέπει να πραγματικά να δεσμευτούν δεν είναι η προπαρασκευαστική εργασία αλλά η ουσία των ζητημάτων, έτσι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα μέσα για να φθάσουμε στην ουσία το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση κατά πόσο τα δυο μέρη βρίσκονται κοντά στην πιο πάνω τοποθέτηση, ο κ. Σλίκερ είπε ότι «εναπόκειται στις δυο πλευρές και στα Ηνωμένα Έθνη να το προσδιορίσουν αυτό».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε και τον πρέσβη της Κίνας Ζάο Για Λι, ο οποίος του μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Κινέζου προέδρου.

«Με την ευκαιρία της συνάντησης μου με τον Πρόεδρο», ανέφερε ο Πρεσβευτής της Κίνας, «τον διαβεβαίωσα για τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας προς την Κύπρο στο κυπριακό πρόβλημα. Υποστηρίζουμε με σταθερότητα και συνέπεια τη θέση αρχών, για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου'', σημείωσε.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα όπως εξευρεθεί μια λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή