Βοσνία: Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 09:48

A- A A+

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πραγματοποίησαν χθες το βράδυ περισσότεροι από 10.000 σέρβοι στην Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, στη Βοσνία, ζητώντας ταυτόχρονα να αποσχιστεί η περιοχή τους, σύμφωνα με το μοντέλο του Κοσόβου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σερβικές σημαίες και πορτρέτα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και φώναζαν συνθήματα υπέρ της «ανεξαρτησίας της Σερβικής Δημοκρατίας».

«Είναι μια διαδήλωση εναντίον της μεγάλης αδικίας που γίνεται στο Κόσοβο», δήλωσε εκπρόσωπος των οργανωτών.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης, που διήρκεσε μία ώρα, εκατοντάδες μαθητές λυκείου επιχείρησαν να επιτεθούν στην έδρα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κλείσει την αποστολή από την περασμένη Παρασκευή λόγω των βιαιοτήτων που είχαν ξεσπάσει σε προηγούμενες διαδηλώσεις.

Την Τρίτη, νεαροί διαδηλωτές είχαν επιτεθεί με πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν. Στα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν έξι άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικοί.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο των σέρβων της Βοσνίας ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται το «δικαίωμα απόσχισης» της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία, αν ο ΟΗΕ και η Ευρωπαική Ενωση αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Βοσνία αποτελείται από δύο οντότητες-την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή