Στην Ιαπωνία η Κοντολίζα Ράις

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 12:34
EPA/SHIZUO KAMBAYASHI

A- A A+

Στην Ιαπωνία - τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία - έφθασε σήμερα για διήμερη επίσκεψη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με στόχο τις διαπραγματεύσεις για τη διάλυση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βόρεια Κορέα.

Η κ. Ράις ζήτησε από τον Κρίστοφερ Χιλ, επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών διαπραγματευτών, να παραμείνει στο Πεκίνο προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο τωρινό αδιέξοδο που βρίσκονται οι εξαμερείς συνομιλίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από «θετική συζήτηση» που είχε την Τρίτη η Ράις με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, δήλωσε ο Σον Μακ Κόρμακ στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αμερικανική αντιπροσωπεία. «Το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Θα δούμε αν αυτό θα οδηγήσει κάπου», υπογράμμισε.

Με την άφιξή της στο Τόκιο, η αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε τη «βαθιά της λύπη» για την υπόθεση του βιασμού μιας 14χρονης Γιαπωνέζας από Αμερικανό πεζοναύτη στην Οκινάουα. «Σκεπτόμαστε αυτό το κορίτσι και την οικογένειά του. Ελπίζω ότι γνωρίζουν πως τον αμερικανικό λαό τον απασχολεί το θέμα αυτό, όπως και την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε.

Η ιαπωνική δικαιοσύνη θα αποφανθεί έως τις 3 Μαρτίου εάν θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του 38χρονου πεζοναύτη λοχία, ύποπτου για τον βιασμό της έφηβης στην Οκινάουα στις 10 Φεβρουαρίου. Ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό Φιλιππινέζας επίσης στην Οκινάουα στις 18 Φεβρουαρίου. Τα δύο περιστατικά προκάλεσαν την οργή του πληθυσμού και τις διαμαρτυρίες των ιαπωνικών αρχών. Ο αμερικανός στρατός επέβαλε έκτοτε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σύνολο των στρατιωτών, του διοικητικού προσωπικού και των οικογενειών που διαμένουν στις βάσεις της Οκινάουα (νότια Ιαπωνία) και Ιουακούνι (δυτική Ιαπωνία).

Στο Τόκιο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει για τα πρόσφατα αυτά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται Αμερικανοί στρατιώτες όπως και για το θέμα των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ιαπωνία, κατά τις επαφές που θα έχει το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα και τον υπουργό Εξωτερικών Μασαχίκο Κομούρα, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε δείπνο.

Στο νησί Οκινάουα βρίσκονται οι μισοί από τους 40.000 άνδρες της αμερικανικής δύναμης και τα τρία τέταρτα των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο της συνθήκης ασφάλειας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, πριν αυτός αναχωρήσει από την Ιαπωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή