Σπέρνουν την αμφιβολία για την υποστήριξή του στο Ισραήλ

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 19:16
UPD:19:26

A- A A+

Η Αν Λιούις, σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον, μιλούσε τον περασμένο μήνα με ηγετικά στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και τόνιζε την έντονη υποστήριξη της γερουσιαστoύ της Νέας Υόρκης προς το Ισραήλ. Στη διάρκεια της συνάντησης, η Λιούις προσπαθούσε να δείξει τη διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της Χίλαρι και σ'εκείνες του Ομπάμα απέναντι στο Ισραήλ. Και το τελευταίο της επιχείρημα ήταν ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Κάρτερ δεν είναι «ο ανώτερος σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής», σχολιάζει το «Newwweek» στο τελευταίο του τεύχος. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε μια τριάδα που κάποτε δούλευε για τον Μπιλ Κλίντον: τον Αντονι Λέικ, τη Σούζαν Ράις και τον Κρεγκ Κρεγκ. Αλλά ο Μπρεζίνσκι, που όπως είπε στο περιοδικό έχει πει περιστασιακά μόνο την άποψή του στον Ομπάμα, είναι «κόκκινο πανί» για τους Εβραίους της Αμερικής επειδή εκφράστηκε θετικά για ένα άρθρο που γράφτηκε το 2006, και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο, με τίτλο «Το Λόμπι του Ισραήλ». Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού αποδίδουν πολλά από τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη σχέση της χώρας με το Ισραήλ.

Το σχόλιο της Λιούις δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Καθώς η μάχη της Χίλαρι με τον Ομπάμα κλιμακώνεται, άλλα στελέχη της εκστρατείας της πρώτης στέλνουν διάφορα e-mails όπου χρωματίζουν αρνητικά τις θέσεις του δεύτερου για το Ισραήλ. Εκτός από τον Μπρεζίνσκι, τα e-mails αυτά αναφέρουν τον Ρομπ Μάλεϊ, έναν πρώην διαπραγματευτή του Κλίντον που έλαβε μέρος στις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ και στη συνέχεια έγραψε άρθρα θετικά διακείμενα προς τους Παλαιστίνιους, καθώς και τον Τζερεμάια Ράιτ, έναν πρώην πάστορα που έχει μιλήσει επανειλημμένως επικριτικά για το Ισραήλ. Το έντυπο Trumpet μάλιστα, που διευθύνει η κόρη του, βράβευσε κάποτε τον Λούις Φάρακαν, ηγέτη του Εθνους του Ισλάμ, ο οποίος έχει αποκαλέσει τον Ιουδαϊσμό «αιμοδιψή θρησκεία». Ο Ομπάμα είχε πάντως διαφωνήσει με εκείνη τη βράβευση.

Ορισμένα μέλη της εβραϊκής κοινότητας επισημαίνουν ότι η βροχή των e-mails ξεκίνησε από χριστιανούς Ευαγγελικούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Ανώτατος σύμβουλος του Ομπάμα, πάντως, μιλά για ύποπτη χρονική σύμπτωση. «Οσο δυναμώνει ο Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές, τόσο αυξάνονται τα επιθετικά e-mails», τονίζει. Το βέβαιο είναι ότι ο Ομπάμα επικράτησε της Χίλαρι μεταξύ των εβραίων ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ και τη Μασσαχουσέτη, ενώ έχασε στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Μιζούρι.

Αποδεδειγμένο είναι επίσης ότι η Ντέιφνα Ζάιμαν, φίλη της Χίλαρι και οργανώτρια πολλών εκδηλώσεων με ομιλήτρια τη γερουσιαστή, προώθησε ένα e-mail από τον Ρεπουμπλικανικό Εβραϊκό Συνασπισμό (που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) όπου επικρίνεται ο Ομπάμα επειδή πρότεινε μια μουσουλμανική σύνοδο κορυφής. Πράγματι, σε συνέντευξη που έδωσε στις 31 Ιανουαρίου στο περιοδικό Paris Match, ο Ομπάμα είχε ταχθεί υπέρ μιας «έντιμης συζήτησης για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των Μουσουλμάνων και της Δύσης». Οι σύμβουλοι του Ομπάμα έχουν απαντήσει σε αυτή την εκστρατεία, επικαλούμενοι δηλώσεις πολλών ηγετών της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας σύμφωνα με τους οποίους «οι γερουσιαστές Κλίντον, Ομπάμα, Μακέιν και ο κυβερνήτης Χάκαμπι έχουν αποδείξει την υποστήριξή τους προς μια ισχυρή σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ». Εκείνοι που επικρίνουν τον Ομπάμα επικεντρώνονται στη δέσμευσή του ότι θα συνομιλήσει με το ιρανικό καθεστώς. Είναι μια θέση που το στρατόπεδο της Χίλαρι εκμεταλλεύεται δεόντως.

Πηγή: Newsweek http://www.newsweek.com/id/114723 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή