Βιετνάμ: Δύο νεκροί σε έκρηξη βλήματος από τον πόλεμο με τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 10:08
A- A A+

Ένας άνδρας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν και η κόρη τους τραυματίσθηκε σοβαρά όταν ένα βλήμα πυροβολικού που πιστεύεται ότι είχε ριφθεί την εποχή του πολέμου με τις ΗΠΑ εξερράγη στο νότιο Βιετνάμ, δήλωσε αξιωματούχος σήμερα Πέμπτη.

Ο Τρουόνγκ Μάου Ταν, 55 ετών, έμπορος σιδερικών, χρησιμοποιούσε ένα κοπίδι για να αφαιρέσει τη γόμωση από την οβίδα των 105 χιλιοστών στο σπίτι του, στην επαρχία Ντονγκ Νάι, 60 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Χο Τσι Μινχ, την Τρίτη, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Τραν Βαν Κχανχ.

Η έκρηξη σκότωσε ακαριαία τον Ταν και τη σύζυγό του Νγκουέν Τι Τοάν, η οποία βρισκόταν σε μικρή απόσταση μέσα στο σπίτι, ενώ τραυμάτισε σοβαρά την 13χρονη κόρη τους.

Ο Κχανχ είπε ότι το κορίτσι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Πόλη Χο Τσι Μινχ όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αστυνομικοί βρήκαν άλλες πάνω από 10 οβίδες του ίδιου είδους στο σπίτι του Ταν μετά την έκρηξη.

«Οι οβίδες αυτές είχαν μείνει από τον πόλεμο εναντίον των Αμερικανών... πολλά παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί στην επαρχία από το τέλος του πολέμου», είπε ο Κχανχ.

Η επεξεργασία και το εμπόριο σιδηρικών, συχνά από υλικά του πολέμου που παραμένουν στις φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ.

Στην διάρκεια του πολέμου αεροσκάφη των ΗΠΑ είχαν ρίξει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τόνους βόμβες στη χώρα. Τα περισσότερα από τα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν παραμένουν στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, ειδικά στην πρώην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χώριζε το Βόρειο από το Νότιο Βιετνάμ έως το τέλος του πολέμου το 1975.

Δεκάδες Βιετναμέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εκρήξεις βομβών, ναρκών και χειροβομβίδων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή