«Λεπτές» διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Διαψεύδονται τα περί αμερικανικών πιέσεων
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 15:37
UPD:21:07
A- A A+

«Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα ή αίτημα ή προτροπή. Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό τον κ. Νίμιτς και με τη συμμετοχή των δύο διαπραγματευτών».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν υπάρχει «μήνυμα ή πίεση» από τις ΗΠΑ για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας το χθεσινό συλλαλητήριο στα Σκόπια και τα επεισόδια που ακολούθησαν, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν, σε καμία περίπτωση, στη δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα που δημιουργήθηκε με χαρτονόμισμα των Σκοπίων που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ και φέρει τον Λευκό Πύργο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα στο διαδίκτυο και πρόσθεσε πως ισχύει και γι' αυτό το θέμα η απάντησή που έχει δώσει για το θέμα των συλλαλητηρίων.

Ερωτηθείς αν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ σε συλλαλητήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε χθεσινή απάντησή του, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα συμμετοχής στα συλλαλητήρια του νομάρχη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα ρωτήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και ο υπουργός Τουρισμού, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως το τι θα κάνει ο καθένας, δεν είναι κάτι που μπορεί να υποδείξει, για να σημειώσει λέγοντας ότι «τα άκρα και οι ακρότητες ποτέ δεν βοήθησαν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/28/1482133.htm .

Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ, ένας εκ των διοργανωτών εκδηλώσεων για το Σκοπιανό, εκανε λόγο για «συλλ - αλητήρια μεθόδευση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/28/1482123.htm .

Με δεδομένο εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως γνώμονάς της στα Βαλκάνια είναι η σταθερότητα, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτήθηκε και για την απάντηση της κυβέρνησης στη θέση των ΗΠΑ ότι το βέτο δεν διευκολύνει τη σταθερότητα. «Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων -γιατί για αυτό συζητάμε για βέτο- που να είναι αμοιβαία αποδεκτή», απάντησε και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα να μην ψηφίσει για την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/28/1482177.htm .

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Χαβιέρ Σολάνα για το θέμα του βέτο, ενώ αναφερόμενος σε ψήφισμα ομάδας στην Ευρωβουλή, είπε ότι έχουν ψηφίσει και ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Όσον αφορά το πότε θα ξεκαθαρίσει αν η Αθήνα ασκήσει βέτο, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αυτό κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει. «Είναι εικοτολογία να πω αν θα είναι έτοιμη η λύση πριν ή μετά από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας παρά το τοπίο που όλοι γνωρίζουμε. Δηλαδή, δεν πρόκειται για διαδικαστικές υποθέσεις που μένουν να λυθούν. Η ουσία του προβλήματος ακόμα δεν έχει απαντηθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα ζητήσει να μην προσκληθεί η ΠΓΔΜ στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε σχετική απάντηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Όσο για το αν υπάρχουν κι αλλά περιθώρια υποχώρησης από την πλευρά μας, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι δεν έχουμε οριστική πρόταση, αλλά πέντε προτάσεις για το όνομα και, όπως είπε, θα περιμένουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

«Λεπτές» διαπραγματεύσεις αύριο στη Νέα Υόρκη

Νέος κύκλος «λεπτών» διαπραγματεύσεων αρχίζει αύριο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ τη Δευτέρα επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

Ο Μάθιου Νίμιτς θα έχει «διαδοχικές, διμερείς συναντήσεις» με τον καθένα από τους διαπραγματευτές των δυο χωρών. Θα ακούσει τις επισημάνσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις τους και στη δική του ευχέρεια είναι να ορίσει τη μορφή των περαιτέρω συζητήσεων και τη διάρκεια τους. Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό, πως ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί αύριο το πρωί (τοπική ώρα) με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στις συνομιλίες Αδαμάντιο Βασιλάκη και το απόγευμα ή το βράδυ της ίδια ημέρας θα ακολουθήσει η συνάντηση με το Σκοπιανό πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η τοποθεσία και η ακριβής ώρα των συναντήσεων.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει, τη Δευτέρα, στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, περιλαμβάνεται η διεύρυνση της Συμμαχίας, καθώς και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με το Κόσοβο και τα Δυτ. Βαλκάνια και η παρουσία του στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπός του γενικού γραμματέα δήλωσε χθες πως «δεν θα εκπλαγεί» αν το ζήτημα της ΠΓΔΜ συζητηθεί με την ευκαιρία αυτή. «Ελπίζουμε ότι μια λύση αμοιβαία ικανοποιητική μπορεί να βρεθεί μόλις καταστεί δυνατό», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, έκκληση να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το γρηγορότερο δυνατό, απηύθυνε, εξάλλου, ο Σέφερ, στη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπρ. Τσερβενκόφσκι.

Η Ευρωβουλή αγνοεί τις ελληνικές ανησυχίες

ΤΟ θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Το σχέδιο έκθεσης που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (55 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 1 αποχή) και θα υποβληθεί για έγκριση στην ολομέλεια του σώματος στις 4 Απριλίου, αναφέρεται στην έκθεση προόδου του 2007 σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Οπως επισημαίνει, το ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ορίζει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που είναι ακόμη σε ισχύ.

Η αναφορά αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καταψηφίσουν την έκθεση οι τρεις Ελληνες Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γιώργος Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Μαριλένα Κοππα (ΠΑΣΟΚ), και Γιώργος Γεωργίου (ΛΑΟΣ). Εν τω μεταξύ χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος των Σκοπίων συναντήθηκε με την Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Αμυνα της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σολάνα για το ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στην ένταξη των Σκοπίων ανέφερε ότι δεν του αρέσουν τα βέτο. Την ίδια απάντηση είχε δώσει και πριν από λίγους μήνες, πάλι ενώπιον Σκοπιανού αξιωματούχου, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της Αθήνας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τώρα είναι η στιγμή για εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.

Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., και ο κ. Τσερβενκόφσκι, για να προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν λύσεις στη χώρα του και ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με το Σκοπιανό Πρόεδρο το θέμα της ονομασίας είναι διμερές και δεν αφορά την ασφάλεια ούτε είναι συνδεδεμένο με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Επεισόδια από διαδηλωτές στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα κοντά στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας από νεαρούς διαδηλωτές. Ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε αναπτυχθεί περιμετρικά του χώρου όπου στεγάζεται η ελληνική διπλωματική αποστολή, απώθησε τους διαδηλωτές. Οι τελευταίοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα πλησίον του κτιρίου του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας, ενώ έβαλαν φωτιά σε μεταλλικούς κάδους σκουπιδιών, σε παρακείμενη λεωφόρο. Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές γύρω από το Γραφείο Συνδέσμου χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, οι διαδηλωτές τραυμάτισαν έναν τοπικό φωτορεπόρτερ.

Η ένταση που επικράτησε κοντά στο Γραφείο Συνδέσμου προκλήθηκε από νεαρούς οι οποίοι προηγουμένως συμμετείχαν στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στο κέντρο των Σκοπίων, η οποία κύλησε ομαλά και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Πριν από λίγο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, ενώ γνωστοποιεί πως προχώρησε και σε οκτώ συλλήψεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/28/1482341.htm .

Eρώτηση για τις προκλήσεις των Σκοπίων και συγκεκριμένα για την κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε μνημείο με χάρτη που περιλάμβανε περιοχές της Ελλάδας, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους ΛΑ.Ο.Σ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

«Εάν θέτουν θέμα επέκτασης σε βάρος της Ελλάδας κάνουν "κακό του κεφαλιού τους"», παρατήρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο επεισόδιο, είπε: «Όπως και για όλα τα άλλα παρεμφερή επεισόδια, αμέσως ενημερώνουμε τους εταίρους μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού ακριβώς πάνω σ' αυτά τα σημεία. Να είστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι απόλυτα ενήμεροι γι' αυτές τις ενέργειες και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή