O παράδεισος δεν είναι πια εδώ;

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 20:45

A- A A+

Το σκάνδαλο Λιχτενστάιν, που θεωρείται από τα γερμανικά ΜΜΕ ως "ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα μεταπολεμικά", προσέλαβε διεθνείς διαστάσεις μετά την ανακοίνωση άλλων δέκα χωρών μελών του ΟΑΣΕ ότι θα ερευνήσουν τις υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω του πριγκιπάτου.

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία διεξάγουν έρευνες σε βάρος εκατοντάδων επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, μετά την ανακοίνωση, από τις γερμανικές Αρχές, της λίστας των πελατών της τράπεζας LGT-Bank του Λιχτενστάιν.

Η Γερμανία γνωστοποίησε ότι υπάρχουν υποψίες για 1.000 άτομα ότι εξαπάτησαν το κράτος, ζημιώνοντας το κατά 3 δισ. ευρώ. Η πιο προβεβλημένη από τα ΜΜΕ περίπτωση είναι αυτή του εκτελεστικού διευθυντή της Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή άνω των 10 εκ. ευρώ.

Η Γαλλία έχει λάβει από τις βρετανικές Αρχές λίστα με περισσότερα από 200 ονόματα που συνδέονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η Ιταλία εκτιμά ότι περίπου 100 πολίτες της εμπλέκονται σε τέτοιες παρανομίες. Εκατό εκτιμούν και οι Αρχές της Σουηδίας ότι είναι οι Σουηδοί επιχειρηματίες που εξαπάτησαν το κράτος μετά το άνοιγμα λογαριασμών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Λιχτενστάιν, όπου ο φόρος για τα ιδρύματα είναι ελάχιστος, μόλις 0,1% ετησίως επί του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, και η Βρετανία προμηθεύτηκε, αντί ποσού 133.000 ευρώ, πληροφορίες σχετικά με 100 Βρετανούς που είχαν επενδύσεις στην LGT-Bank, ενώ και η Ελλάδα δήλωσε διατεθειμένη να καταβάλει, εν ανάγκη, χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες για φορολογικές απάτες μέσω του πριγκιπάτου.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αποφασιστικό ρόλο για την έρευνα σε βάρος του εκτελεστικού διευθυντή της Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, διαδραμάτισαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND, οι οποίες φέρονται να παρέδωσαν πέρυσι, στις φορολογικές Αρχές του Βούπερταλ, στοιχεία για έναν πληροφοριοδότη ο οποίος τους παρέδωσε στοιχεία για το "φορολογικό μοντέλο" που εφάρμοζε επί 20 χρόνια ο Zumwinkel. Ο λόγος, για τον 42χρονο Heinrich Kieber, πρώην εργαζόμενο της τράπεζας LGT-Bank και υπεύθυνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων, ο οποίος παρέδωσε, αντί 5 εκ. ευρώ, DVD με στοιχεία των πελατών της τράπεζας.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει άλλα τέτοια περιστατικά και να διαφυλάξει τον "φορολογικό παράδεισο", η Εισαγγελία του Λιχτενστάιν ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε έρευνα σε βάρος του Kieber, με την υποψία ότι "παρέδωσε μυστικά μιας εταιρείας προς όφελος ξένης χώρας".

Οι έρευνες κάνουν και τους τραπεζικούς κολοσσούς της Ελβετίας να ανησυχούν.

Παρά τη δήθεν αδιάφορη και χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελβετικών Τραπεζών, Πιερ Μιραμπό, δήλωσε στη Δυτική Ελβετική Τηλεόραση: «Πρόκειται για μεθόδους που θυμίζουν γκεστάπο. Δεν πιστεύω όμως, ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ερευνών και η Ελβετία».

Η Ελβετία ως γνωστόν θεωρείται «ο κουμπαράς του κόσμου», το ένα τρίτο όλων των χρημάτων που διακινούνται στο εξωτερικό, είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς της UBS και της Credit Suisse. Ακόμη και τα χρήματα που διαχειρίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεστάιν τοποθετούνται τελικά σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Η φοροδιαφυγή δεν διώκεται ποινικά, ούτε στην Ελβετία, ούτε στο Λιχτεστάιν.

Οι Ελβετοί ποινικολόγοι εκτιμούν, ότι σύντομα η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Γερμανίας θα αποταθεί και σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει τα στοιχεία που διαθέτει η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα και να περιλαμβάνουν και ελβετικούς λογαριασμούς.

Προς το παρόν, οι μεν Ελβετοί τραπεζίτες σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά με τεντωμένα νεύρα, οι δε Γερμανοί τηρούν σιγήν ιχθύος.

Πηγή: Deutsche Welle, Hotnews.ro, AFP, Reuters, ASSOCIATED PRESS, Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή