Σκοπιανό: Σε επίλυση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ευελπιστεί ο Μπερνς

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 09:50
A- A A+

Σημαντικό ζήτημα χαρακτήρισε το πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς εν όψει της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την ελπίδα να διευθετηθεί πριν από αυτή.

«Αυτό το θέμα, ή τουλάχιστον το ζήτημα της υποψηφιότητας της "Μακεδονίας" για να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί στο τραπέζι. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια διευθέτηση πριν από αυτήν την Σύνοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς εκτιμά το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι «δεν θα εξυπηρετούσε να σχολιάσω- να δώσω δημοσίως συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση».

Εκτίμησε δε πως σε αυτό το πνεύμα θα ήταν προτιμότερο να τονίσει τα θετικά, και εν προκειμένω το γεγονός ότι «ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει διάφορες ιδέες ενώπιον των δυο κυβερνήσεων». «Οι ΗΠΑ συνέχισε, «ελπίζουν ότι μια από αυτές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη και αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθουμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εκδοχή την οποία μας θέσατε».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ακόμη πως ως απόρροια της τετραετούς θητείας του στην Ελλάδα κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Μπερνς έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συνομιλίες του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή