Ρωσία: Σαρωτική νίκη Μεντβέντεφ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις εκλογές της Κυριακής
Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 09:55
EPA/SERGEI ILNITSKY

A- A A+

Περισσότεροι από 108 εκατ. Ρώσοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πάντως ότι ο εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να επικρατήσει σαρωτικά.

Ο 42χρονος Μεντβέντεφ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 61% έως 80% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθούν: ο κομμουνιστής Γενάντι Ζιουγκάνοφ με 9%, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 7% και ο φιλο-Ευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες για να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας.

«Ολοι καταλαβαίνουμε τον τεράστιο και υπεύθυνο ρόλο ενός ηγέτη μιας χώρας, όπως η Ρωσία. Και πόσο σημαντικό είναι γι αυτόν να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τη χρειάζεται για μια αποτελεσματική και εμπιστευτική δουλειά στο προεδρικό αξίωμα για να διασφαλίσει την σταθερότητα στη χώρα», τόνισε ο Πούτιν σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Μαζί, θα νικήσουμε» είναι το σύνθημα του Μεντβέντεφ που απολαμβάνει πλήρως της υποστήριξης του απερχόμενου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άλλωστε αναμένεται να συνεχίσει να κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στις 14 Φεβρουαρίου ο Πούτιν, «η ανώτατη εκτελεστική εξουσία στη χώρα είναι η ρωσική κυβέρνηση και ο επικεφαλής της κυβέρνησης».

Ο Μεντβέντεφ φρόντισε πάντως να απαντήσει αμέσως μετά τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιτογκούι ότι "δεν υπάρχουν δύο, τρία ή πέντε κέντρα εξουσίας στη χώρα. Ο πρόεδρος είναι που κυβερνά τη Ρωσία».

«Μια εξουσία με δύο επικεφαλής είναι ασταθής, θα υπάρξει πόλεμος συμφερόντων. Ορισμένοι θέλουν μια φιλελευθεροποίηση και άλλοι μια πιό σκληρή πολιτική», εκτιμά ο αναλυτής Αντρέι Ριάμποφ του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας. «Ολος ο κοσμος περιμένει την επομένη των εκλογών, τις υποψηφιότητες αξιωματούχων και τις απολύσεις, που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση», προσθέτει.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει να αντιμετωπίσει μια ενισχυμένη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα με το ποιός θα είναι ο διάδοχος του προέδρου Μπους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ - Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σεργκέι Ρόγκοφ, εκτιμά ότι η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία θα ενισχυθεί καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα «στο χειρότερο ο σημείο τους από την εποχή του «ψυχρού» πολέμου».

«Σήμερα υπάρχουν ευρείες διαφωνίες στις θέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, αλλά με την αλλαγή της ηγεσίας στην Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο τεταμένων σχέσεων», υποστηριξε ο Ρώσος ακαδημαϊκός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς σημειωσε πάντως ότι αν και δεν γνωρίζει τον Μεντβέντεφ είναι σημαντικό για τη σταθερότητα» οι ΗΠΑ να διατηρήσουν σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να δημιουργούνται προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζι τους», τόνισε ο Μπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή