Μη λύση, μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία ζητεί από τα Σκόπια ο Πρωθυπουργός
Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 11:56
UPD:13:42

A- A A+

«Η βούλησή μας για αμοιβαία αποδεκτή λύση, η θέση μας “μη λύση – μη πρόσκληση” είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα υπάρχει έδαφος στις φιλοδοξίες του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής καλώντας την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η αρχή της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως «το εθνικό συμφέρον απαιτεί από όλους μας να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα, και υπευθυνότητα. Απαιτεί αποφασιστικότητα και μεγάλη προσοχή».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε αλώβητο το εύρος των τακτικών χειρισμών μας. Αυτοπεριορισμοί σε τακτικό επίπεδο δεν ωφελούν αλλά βλάπτουν τους στόχους. Είναι ανάγκη να μην στερηθούμε οποιαδήποτε δυνατότητά μας. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε τα μέσα που διαθέτουμε ότι τα δικαιώματα που έχουμε».

«Οι Ελληνες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τη FYROM. Γι΄ αυτό ακριβώς θέλουμε λύση κοινά αποδεκτή. Καλώ την πολιτική ηγεσία της FYROM να ανταποκριθεί στα βήματα που έκανε η Ελλάδα για να βρούμε αυτή τη λύση προς όφελος της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλα και εποικοδομητικά βήματα, ωστόσο υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή από την οποία «δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

«Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη»

«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις της πάνω στο κείμενο που υπέβαλε. Η σειρά εναλλακτικών ονομασιών που προτείνονται, δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «τίποτα απ’ όσα είπαμε μέχρι σήμερα δεν αλλάζει - η λογική, οι επιδιώξεις, ή το πλαίσιο. Η στρατηγική μας είναι γνωστή και δεδομένη. Οι επιμέρους χειρισμοί διαμορφώνονται κατόπιν ενδελεχούς εκτίμησης των πραγμάτων. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, αλλά αντίθετα, ανεβάζουμε την πίεση για λύση».

«Η αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους κλείνει το δρόμο στις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει τα μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντά της και δεν τα εγκαταλείπει. Ξέρουμε καλά τις αντιξοότητες, δεν ωφελεί, όμως, ούτε η κινδυνολογία, ούτε η σεναριολογία, ούτε η καλλιέργεια κλίματος εσωστρέφειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην ερώτησή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρατηρούσε ότι ο Πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του. Ρωτούσε δε αν σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε διακήρυξη του "Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας" του 1944,όπου γινόταν λόγος για «ενοποίηση της Μακεδονίας που διαίρεσαν οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων» - ενώ επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ότι «αυτή η χώρα θέλει να πάρει όλη τη Μακεδονία»,αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία» υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

«Το πιστεύετε αυτό κε Παπανδρέου;Το έχει πει ο πατέρας σας κατά λέξη. Όπως και το δάκρυ, του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή που το έχουμε απεμπολήσει», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Σε λίγες ώρες αρχίζει στη Νέα Υόρκη ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που εδώ και 17 χρόνια απασχολεί την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κύκλος αυτός πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου».

Στη σύνοδο αυτή ένα από τα βασικότερα θέματα θα είναι η μελλοντική διεύρυνση στην οποία φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί και η γειτονική χώρα. Η χρονική αλληλουχία των επικείμενων αυτών συναντήσεων, καθιστά κρίσιμο το διαπραγματευτικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί από όλους μας να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα, και υπευθυνότητα. Απαιτεί αποφασιστικότητα και μεγάλη προσοχή. Η φιλοσοφία, το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι γνωστά.

Η βούλησή μας για αμοιβαία αποδεκτή λύση, η θέση μας “μη λύση – μη πρόσκληση” είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα υπάρχει έδαφος στις φιλοδοξίες του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις.

Η δέσμευσή μας για ουσιαστική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων τηρείται απαρέγκλιτα, εφαρμόζεται με τρόπο ουσιαστικό και υπεύθυνο όσο ποτέ στο παρελθόν. Εφαρμόζεται και θα εφαρμόζεται σε κάθε κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Είναι εθνική υποχρέωση, χρέος δημοκρατίας.

Οφείλουμε να διατηρήσουμε αλώβητο το εύρος των τακτικών χειρισμών μας. Αυτοπεριορισμοί σε τακτικό επίπεδο δεν ωφελούν αλλά βλάπτουν τους στόχους. Είναι ανάγκη να μην στερηθούμε οποιαδήποτε δυνατότητά μας. Ταυτόχρονα βεβαιώνω ότι δεν πρόκειται α εγκαταλείψουμε ούτε τα μέσα που διαθέτουμε ότι τα δικαιώματα που έχουμε.

Οι Ελληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τη FYROM. Γι΄ αυτό ακριβώς θέλουμε λύση κοινά αποδεκτή. Καλώ την πολιτική ηγεσία της FYROM να ανταποκριθεί στα βήματα που έκανε η Ελλάδα για να βρούμε αυτή τη λύση προς όφελος της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Απευθύνομαι στους γείτονές μας με καθαρότητα θέσεων και ειλικρίνεια προθέσεων. Στηρίζουμε τη σταθερότητα, την προκοπή της χώρας τους. Δεν τους ωφελεί η εμμονή σε ανιστόρητες λογικές και πρακτικές αδιαλλαξίας.

Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες των δύο λαών να αναπτύξουν πλήρως τις σχέσεις τους. Πιστεύουμε σ΄ ένα ευρωπαϊκό αύριο σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας χωρίς προκλήσεις υπαγορευμένες από μια ξεπερασμένη αλυτρωτική λογική, χωρίς νικητές και ηττημένους κι αυτό σημαίνει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Από την πλευρά μας, από την πλευρά της Ελλάδας, που είναι ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια και αξιόπιστος εταίρος της Ε.Ε. εδώ και 25 χρόνια, έγιναν ως τώρα μεγάλα και εποικοδομητικά βήματα. Χαράξαμε ωστόσο μια ξεκάθαρη γραμμή και από την γραμμή αυτή δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή