Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εκτέλεσης του «Χημικού Αλι»

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 15:38

A- A A+

Το Προεδρικό Συμβούλιο του Ιράκ επικύρωσε την εκτέλεση του ξαδέλφου και στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσέιν Αλί Χάσαν αλ-Μάζιντ, γνωστού ως «Χημικού Αλι», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την γενοκτονία περίπου 180.000 Κούρδων του Ιράκ το 1987 και το 1988.

Η απόφαση αυτή αίρει και το τελευταίο εμπόδιο για την εκτέλεση του αλ-Μάζιντ, στον οποίο επιβλήθηκε η θανατική ποινή τον Ιούνιο του 2007. Μαζί του καταδικάστηκαν σε θάνατο, επίσης για την επιχείρηση Ανφάλ εναντίον των Κούρδων, ο πρώην υπουργός Αμυνας Σουλτάν Χάσεμ και ο πρώην αρχηγός του στρατού Χουσέιν Ρασίντ Μουχάμεντ.

Η επικύρωση της εκτέλεσης δι’ απαγχονισμού του Χημικού Αλι καθυστέρησε μήνες εξαιτίας διαφωνιών για το ποιος έχει την εξουσία να επικυρώσει τις εκτελέσεις.

Το Προέδρικό Συμβούλιο που αποτελείται από τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και δύο αντιπροέδρους, τον σουνίτη Τάρεκ αλ-Χασέμι και τον σιίτη Αμπντελ Αμπντούλ-Χάντι επικύρωσε την εκτέλεση πριν δύο ημέρες, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εκτέλεσης. Πηγές προσκείμενες στο Προεδρικό Συμβούλιο επισήμαναν πως δεν ελήφθη καμιά απόφαση για τους δύο άλλους καταδικασθέντες. Ο αντιπρόεδρος Χασέμι έχει την άποψη πως οι αξιωματικοί δεν πρέπει να τιμωρούνται όταν εκτελούν διαταγές της πολιτικής ηγεσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή