Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Παράθυρο για νέες διαπραγματεύσεις
Σάββατο, 01 Μαρτίου 2008 21:18
UPD:23:04
A- A A+

TO XAΣΜΑ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων παραμένει, δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αλλά τα δύο μέρη θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ το Σάββατο, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νίμιτς είπε ότι δεν έχει οριστεί μια νέα συνάντηση, οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έχει δώσει οποιαδήποτε νέα πρόταση ή καινούργιο έγγραφο.

Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε επίσης ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή.

Οι "θέσεις είναι διαφορετικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι "καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πει ότι η πρότασή μου είναι η σωστή λύση, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία".

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία νέας συνάντησης, "αλλά και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία, την οποία θεωρούν πραγματικά σημαντική".

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι λύση του προβλήματος θα έχει όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή, προσθέτοντας ότι με τη μη επίλυση "τα προβλήματα θα είναι σημαντικά".

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: "Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης".

Σε ερώτηση αν οι δυο πλευρές συμφωνούν σε κάτι, ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι συμφωνούν για "αμοιβαίο σεβασμό".

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν έδωσε καμία νέα πρόταση, κανένα νέο έγγραφο, ενώ σε ερώτηση αν είναι "σωστός χρόνος" για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο, είπε ότι "οι δύο πρέσβεις είναι έμπειροι, πολύ σαφείς, έχουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και εξέφρασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους πολύ καλά", σημειώνοντας: "Δεν ζητώ αναβάθμιση, είναι μια πολιτική απόφαση".

Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κατάσταση δήλωσε ότι "όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες και άλλες χώρες, ειδικά ευρωπαϊκές που είναι φιλικές και στους δύο, πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν μαζί τους για το ζήτημα και να τους ωθήσουν να εξευρεθεί εποικοδομητικός τρόπος για λύση".

"Ουσιαστικό χάσμα"

Το πρωί (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε κάνει λόγο για "ουσιαστικό χάσμα" μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ.Νίμιτς, ανέφερε ότι η συνάντηση "αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του (του κ. Ντιμιτρόφ) στην πρόταση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος και γενικά".

Ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε ότι νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρέσβη Βασιλάκη και έλαβε την "άλλη άποψη".

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο κυβερνήσεων στην πρόταση που έκανε στις 19 Φεβρουαρίου.

Δήλωση Ντιμιτρόφ

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά τη σημερινή συνάντηση, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων:

"Η "Μακεδονία", παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να κόψει τον κορμό στον οποίο βασίζεται και να αποποιηθεί την εθνική της ταυτότητα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή