ΗΠΑ: Προηγείται του Μπάρακ Ομπάμα η Χίλαρι Κλίντον στο Οχάϊο

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Zogby
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 09:48
EPA/BOB PEARSON

A- A A+

Κρίσιμες εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών διεξάγονται σήμερα σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες με την Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει έδαφος έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στο Οχάϊο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Zogby που δημοσιεύεται στην Houston Chronicle.

Η Χίλαρι Κλίντον αύξησε το ποσοστό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο Οχάϊο και φαίνεται να εξασφαλίζει το 44% όσο ακριβώς και ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης προηγείται επίσης στο Τέξας με 47% έναντι 44% του Ομπάμα, ανατρέποντας το προβάδισμα των τριών ποσοστιαίων μονάδων που είχε χθες ο γερουσιαστής του Ιλλινόϊ.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε εξαπολύσει σφοδρή επιθεση τις τελευταίες ημέρες στον Ομπάμα, αναφορικά με την ετοιμότητά του να αναλάβει ως πρόεδρος και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ειλικρίνειά του να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών ανταλλαγών στη βόρεια Αμερική.

Η Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί με τηλεοπτικές διαφημίσεις να δείξει την απειρία του Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Σε ένα τηλεοπτικό σποτ της Κλίντον φαίνονται κάποια παιδιά να κοιμούνται και στη συνέχεια τα ρωτούν ποιον υποψήφιο θέλουν στον Λευκό Οίκο όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 3 το πρωΐ.

Μέσα σε λιγες ώρες το επιτελείο του Ομπάμα απάντησε με ανάλογη τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει επίσης κάποια παιδιά να κοιμούνται και να τους υποβάλουν στη συνέχεια το ίδιο ερωτημα: Τι απαντούν; Θέλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που να μην έχει ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, λένε τα παιδιά - κάτι που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον το 2002.

H επίθεση αυτή φαίνεται να ενίσχυσε την απήχηση της Κλίντον,ιδιαίτερα στους άνδρες ψηφοφόρους και ειδικότερα στους λευκούς και τους ισπανόφωνους, όπως εκτιμά ο αναλυτής Τζον Ζόγκμπι. «Τα κέρδη της προέρχονται κυρίως από τους άνδρες ψηφοφόρους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η νέα δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, που στο Οχάϊο φτάνει το 8% από 6% που ήταν χθες και στο Τέξας στο 7% από 6%.

«Η αύξηση του αριθμού των αναποφάσιστων είναι σε βάρος του Ομπάμα», λέει ο Ζόγκμπι.

Εκτός από τις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάϊο που δίνουν 334 εκλέκτορες, προκριματικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Ρόουντ ¶ϊλαντ και το Βερμόντ, που δίνουν αντίστοιχα 21 και 15 εκλέκτορες.

Ο Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 1.392 εκλέκτορες έναντι 1.279 για την Κλίντον. Για να εξασφαλίσει κάποιος από τους δύο το χρίσμα χρειάζεται 2.025 εκλέκτορες. Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Ντέϊβιντ Πλαφ, εκτιμά μάλιστα ότι αν η Κλίντον δεν κερδίσει στο Τέξας και το Οχάιο με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων «θα είναι σχεδόν αδύνατον» να ανατρέψει την κατάσταση.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον Μακέϊν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί νικητής στο Οχάϊο και στο Τέξας και να αποσπάσει τους εκλέκτορες που του υπολείπονται, θέτοντας εκτός κούρσας τον πρώην κυβερνήτη του ¶ρκανσο, Μάικ Χάκαμπι. Ο Μακέϊν προηγείται με διψήφιο ποσοστό του Χάκαμπι - στο Οχάϊο με 57% έναντι 29%, στο Τέξας με 57% έναντι 29%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή