Συνάντηση του ΥΕΝ με τον Αμερικανό πρέσβη

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 16:52
A- A A+

Με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο του ΥΕΝΑΝΠ, συζητήθηκαν οι διμερείς ναυτιλιακές σχέσεις και συγκεκριμένα:

· η Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών το 1954 και αναφέρεται στην παροχή εθνικής μεταχείρισης και ρήτρας μάλλον ευνοούμενου κράτους στα πλοία των συμβαλλομένων μερών, παροχές διαφόρων διευκολύνσεων στα πλοία και στα πληρώματά τους κ.λ.π

· η Φορολογική Συμφωνία Ελλάδος-Η.Π.Α. η οποία υπεγράφη την 20.02.1950 περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής σε σχέση με τους φόρους επί του εισοδήματος, το άρθρο V της οποίας προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τη διπλή φορολογία εισοδήματα που αποκτώνται από επιχείρηση ενός από τα Συμβαλλόμενα Μέρη και προέρχονται από την εκμετάλλευση πλοίων που έχουν νηολογηθεί στα εν λόγω κράτη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ανωτέρω συμφωνίες καθιστούν ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για την διμερή ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας - Η.Π.Α και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τέθηκε επίσης η συνεργασία Ελλάδος - ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΙΜΟ και τα διεθνή ναυτιλιακά Fora. Για παράδειγμα, οι δυο χώρες υποστηρίχθηκαν αμοιβαία και επανεκλέγηκαν στην κατηγορία Α’ κατά τις εκλογές της Γεν. Συνέλευσης του ΙΜΟ τον Νοέμβριο του 2007.

« Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας είναι εξαιρετικά καλή, η υπάρχουσα συμφωνία είναι επίσης πολύ καλή. Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των λιμένων, με τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων, όπως επίσης και με τη λαθρομετανάστευση, θέματα στα οποία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία και ταύτιση απόψεων και πολύ καλό πεδίο συνεργασίας για το μέλλον», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βουλγαράκης.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με «τη διασφάλιση υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος για την ναυτιλία, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, δεδομένου ότι η κατοχύρωσή της αποτελεί βασικό στόχο στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου παγκοσμίως».

«Είχα σήμερα μία εξαιρετική συνάντηση με τον κ. ΥΕΝΑΝΠ, του ανέφερα ότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ. Προσβλέπω στη συνεργασία μας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι», συμπλήρωσε ο κ. Σπέκχαρντ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή