Υπάρχει καλύτερη λύση

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 21:52

A- A A+

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας «θα συνεχιστούν», προειδοποίησε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ.

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Δεν θα παραμείνουμε εδώ. Στους κατοίκους της Γάζας μπορούμε να πούμε πως μόλις σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ από το έδαφός τους, τότε θα είναι δυνατή η αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας. Σε όσους μας επικρίνουν, μεταξύ αυτών και φίλοι μας, απαντώ πως την ευθύνη τη φέρουν όσοι ρίχνουν τις ρουκέτες», τόνισε ο Μπαράκ, αναφορικά με την πολύνεκρη 48ωρη ισραηλινή επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, κατά την οποία πάνω από 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, τα θύματα από τους Qassam δεν είναι πολλά. Αντίθετα, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στο πρώτο δίμηνο του 2008 έχουν χάσει τη ζωή τους 126 Παλαιστίνιοι. «Αυτό που γίνεται στη Γάζα δεν συνιστά στρατηγική απειλή», λέει στην «Washington Post» στα τέλη Φεβρουαρίου ο Σαλόμ Χαράρι, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας. «Είναι βέβαια κάτι τρομερό. Η πολιτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι τεράστια. Αλλά δεν είναι μια στρατηγική απειλή».

Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι μια μείζων χερσαία επιχείρηση θα πετύχει να σταματήσει τις επιθέσεις. Ισως και να οδηγούσε στην κλιμάκωσή τους. Ο Μάτι Στάινμπεργκ, πρώην σύμβουλος της Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) για τα παλαιστινιακά θέματα, πιστεύει ότι υπάρχει μια καλύτερη λύση για να σταματήσουν οι επιθέσεις: η εκεχειρία. «Ενας νέος πόλεμος θα τίναζε στον αέρα τη διαδικασία που ξεκίνησε στην Ανάπολις, θα ενίσχυε τη Χαμάς και θα υπονόμευε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς», σημειώνει.

Τα προβλήματα στην Εγγύς Ανατολή δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν στρατιωτικά. Το απέδειξε η περίπτωση του Ιράκ, αλλά και ο Λίβανος ή ενδέχεται να το αποδείξει στο άμεσο μέλλον ακόμη και η Γάζα. Η τελική πράξη δεν παίχθηκε ακόμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή