ΝΑΤΟ για Σκοπιανό: Αναγκαία η άμεση εξεύρεση λύσης

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 18:59
A- A A+

Την ανάγκη να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενόψει της αυριανής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεχίζονται και υπενθύμισε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια για το θέμα αυτό.

«Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση και ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με ανοιχτό μυαλό, κάτι το οποίο ελπίζουμε να πράξει και η κυβέρνηση των Σκοπίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Απατουράι. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμία της είναι να ενταχθούν στη Συμμαχία και οι τρεις χώρες (Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ), όμως, προηγουμένως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά το «κλίμα» της αυριανής υπουργικής συνάντησης, ο Τζ. Απατουράι ανέφερε ότι για το θέμα της Διεύρυνσης, θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων, «με πολιτική χροιά», από την οποία θα πάρουμε μια «πρώτη γεύση» για το τι θα επακολουθήσει στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών δεν θα λάβουν καμία απόφαση για τη Διεύρυνση και δεν αναμένεται να εκδοθεί κανένα κείμενο συμπερασμάτων.

Εξάλλου, εκτός από τις υποψηφιότητες της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας αναμένεται να εξετάσουν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς και το ενδεχόμενο έναρξης «διευρυμένου διαλόγου» με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Τζ. Απατουράι, οι υπουργοί εξωτερικών αναμένεται να «τείνουν χείρα φιλίας» και προς την πλευρά της Σερβίας.

Τέλος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν, θα απασχολήσουν την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, οι υπουργοί αναμένεται να καταλήξουν σε ένα «περιεκτικό πολιτικό στρατιωτικό σχέδιο» το οποίο στη συνέχεια θα πάει προς έγκριση από τους ηγέτες των χωρών μελών, τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή