Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση των προέδρων Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 19:55
A- A A+

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα «λόγω ιστορικών διαφορών και προβλημάτων που αφορούν τις μειονότητες», όπως σχολιάζουν Βούλγαροι αναλυτές, πραγματοποιήθηκε το πρωί η συνάντηση των προέδρων της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Παρβάνοφ και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αντίστοιχα, στο Σαντάνσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι έλαβε, ωστόσο, την επιβεβαίωση για υποστήριξη της Σόφιας στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του αλλά όχι "άνευ όρων", όπως σχολιάζουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η χώρα του "υπολογίζει στην υποστήριξη των φίλων της, ανάμεσα στους οποίους είναι η Βουλγαρία" και ο κ. Παρβάνοφ επιβεβαίωσε από την πλευρά του την υποστήριξη της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

"Η υποστήριξη αυτή, ωστόσο, δεν είναι άνευ όρων, καθώς ο Βούλγαρος πρόεδρος διευκρίνισε ότι ισχύει μόνο εφόσον η ΠΓΔΜ πληροί τα κριτήρια για την ένταξη της", σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης, Ντάνιελ Τσίπεφ, στην ανταπόκρισή του για τις συνομιλίες των δύο προέδρων.

Στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης για την τελετή κατάθεσης από τους δύο προέδρους, στεφανιού στο μνημείο του Γιάνε Σαντάνσκι (ηγετικού παράγοντα στους απελευθερωτικούς αγώνες του τοπικού πληθυσμού στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα) διαδηλωτές "υποδέχθηκαν" τον κ. Τσερβένκοφσκι, ζητώντας να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Βούλγαρων πολιτών στην ΠΓΔΜ.

Αφορμή για την ένταση στη συνάντηση Παρβάνοφ-Τσερβένκοφσκι ήταν, σύμφωνα πάντα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, "πρόσφατο επεισόδιο με βεβήλωση μνημείου αμφιλεγόμενης ιστορικής προσωπικότητας στην πόλη Βέλες (ΠΓΔΜ)".

Ο κ. Παρβάνοφ τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την ανάγκη η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από το επεισόδιο με τη βεβήλωση του μνημείου του αγωνιστή Τόντορ Αλεξάντροφ.

Για μας, είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη ρητορική, που σπέρνει μίσος και θα έπρεπε εμείς, οι πολιτικοί, οι ηγέτες, να στέλνουμε ουσιαστικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο κ. Παρβάνοφ.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Τσερβένκοφσκι, οι αρχές της ΠΓΔΜ να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Βούλγαρων που ζουν στη χώρα αυτή, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Φόκους".

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας, όπως η σύνδεση των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών με ηλεκτραγωγό υψηλής τάσεως 400 Κιλοβόλτ, η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου από την πόλη Πέτριτς (Πετρίτσι) στη ΝΔ Βουλγαρία μέχρι τη Στρούμιτσα, στην ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο σύνδεσης της ΠΓΔΜ με το μελλοντικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή