Κ. Ράις: Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός που λειτουργεί με συναίνεση

«Η Συμμαχία πρέπει να έχει ανοικτές θύρες»
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 09:46
EPA/OLIVIER HOSLET

A- A A+

Για τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ερωτήθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη των τριών βαλκανικών χωρών και αν πρόκειται να απορρίψουν την πρόσκληση προς την Αλβανία «αν η Ελλάδα εμποδίσει τη "Μακεδονία" λόγω της διαμάχης για το όνομά της», η Κοντολίζα Ράις απάντησε: «Σχετικά με αποφάσεις που θα ληφθούν στο ΝΑΤΟ, είναι οργανισμός [που λειτουργεί] με συναίνεση. Προφανώς θα έχω εκτεταμένες συζητήσεις με τους συναδέλφους μου για το κάθε ένα από τα θέματα αυτά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως θέση αρχής, έχουν πάντοτε πει ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός που στηρίζεται σε επιδόσεις και γι αυτό, όταν χώρες είναι έτοιμες για όλα αυτά τα διαφορετικά στάδια, [οι ΗΠΑ έχουν πει ότι] το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ανοικτές θύρες για εκείνες και αυτό συνεχίζει να αποτελεί τη θέση μας. Αλλά νομίζω θα θέλουμε να έχουμε συζητήσεις. Αυτό αποτελεί ένα λόγο ύπαρξης της διυπουργικής τώρα ενόψει της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής», συμπλήρωσε η κ. Ράις.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Θα λάβουμε μια απόφαση με τους συμμάχους μας στη σύνοδο κορυφής. Νομίζω υπήρξαμε πολύ σαφείς στο ότι πιστεύουμε πως αυτές οι χώρες έχουν όλες σημειώσει πρόοδο προς την ένταξη, αλλά θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε αυτό με τους συμμάχους μας. Και νομίζω τότε θα είναι η στιγμή να αποφασίσουμε κατά πόσον πράγματι, αυτό θα προχωρήσει».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή