Γεωργία: Κατηγορεί τη Μόσχα για την άρση των περιορισμών στην Αμπχαζία

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 13:27
A- A A+

Οι αρχές της Γεωργίας χαρακτήρισαν σήμερα «εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση» την άρση από τη Ρωσία των εμπορικών περιορισμών απέναντι στην Αμπχαζία, η οποία διεκδικεί την αυτονομία της από τη Γεωργία.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση που ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις και έχει ως στόχο να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή της κρίσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας.

Η Τυφλίδα, κατηγορεί επίσης τη Μόσχα «για απόπειρα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες την άρση όλων των περιορισμών στις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις με την Αμπχαζία, χωρίς να φθάσει μέχρι την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Η ανακοίνωση έχει κυρίως πολιτική σημασία, αφού η οικονομική δραστηριότητα της Αμπχαζίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη Ρωσία, ενώ μεγάλο ποσοστό κατοίκων της Αμπχαζίας έχουν ρωσικά διαβατήρια.

Η Ρωσία «αγνοεί εδώ και καιρό» στην πράξη τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν αποφασισθεί από το 1996 από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, σύμφωνα με το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γεωργία φοβάται μήπως η νέα αυτή κατάσταση ενθαρρύνει «την πώληση και την αποστολή όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Αμπχαζία».

«Η Ρωσία δημιουργεί τις βάσεις για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην αυτονομιστική κυβέρνηση και για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσία στην Αμπχαζία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η απόφασή της δεν έχει καμία σχέση με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά υπαγορεύθηκε από τη νέα κατάσταση στην περιοχή, σημειώνοντας ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων γεωργιανής εθνικότητας έχει επιτρέψει στην Αμπχαζία.

Σε απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο τους, ενώ οι περιουσίες τους έχουν κατασχεθεί προς όφελος πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τόσο η Αμπχαζία, όσο και η Νότια Οσετία ζήτησαν, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Οι δύο περιοχές έχουν μονομερώς κηρύξει την ανεξαρτησία τους από το 1992, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και έχουν έλθει σε πολεμική σύγκρουση με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας. Είναι ντε φάκτο ανεξάρτητες και υποστηρίζονται από τη Μόσχα που έχει εφοδιάσει μεγάλο αριθμό κατοίκων τους με ρωσικά διαβατήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή