ΣΤΟΥΣ εισαγγελείς πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και Νίκο Ορνεράκη έδωσαν κατάθεση το Σάββατο ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο γενικός διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αβραάμ Μιζάμ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος.
Εισερχόμενος στο γραφείο των Εισαγγελέων ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε: «Ζητήσαμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα ώστε να μελετήσει τις διατυπωθείσες αιτιάσεις για το θέμα των διακοπών του ρεύματος».
Οι δύο εισαγγελείς εξέτασαν την Κυριακή διαδοχικά το Γενικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Βαγγέλη Μπουζούλα, τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Νίκο Φωτόπουλο, καθώς και τους γενικό διευθυντή διανομής της ΔΕΗ κ. Δημήτρη Λαθούρη και γενικό διευθυντή μεταφοράς της ΔΕΗ κ. Δημήτρη Μπουσδέκη.
Σε δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές ανέφεραν ότι προσκόμισαν τους εισαγγελείς όλα τα στοιχεία για το προσωπικό ασφαλείας που είχε ορισθεί, αλλά και για τις συνεννοήσεις που είχαν ως προς τις διακοπές ρεύματος που θα έπρεπε να γίνονται.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου έγγραφο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτη Πούλιο με το οποίο διαβιβάζει έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου και παρακαλεί τον κ.Πούλιο να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων και ιδία της παράβασης καθήκοντος, παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την προμήθεια φωτισμού και προκλήσεως κοινής ανάγκης.
Ο κ. Σανιδάς στο έγγραφο του προς τον κ. Πούλιο μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Κατά την ενέργεια της προκατακριτκής έρευνας να ερευνηθεί:
1ον Αν κατά την διάρκεια της απεργίας γίνονται εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη διακίνηση της ΔΕΗ ή την ΔΕΣΜΗΕ, μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος.
2ον Εάν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την απόλυτη λειτουργία των εργοστασίων και των λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και διανομής ρεύματος ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που είναι κοινωνικό αγαθό.
3ον Εάν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και διανομής ρεύματος και γενικότερα να μην τίθεται σε διακινδύνευση ολόκληρο το σύστημα παραγωγής και διανομής ρεύματος στο κοινωνικό σύνολο εκ της ενδεχόμενης προκλήσεως βλαβών σε αυτό,
4ον Αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο 1264/1982 (σ.σ.: συνδικαλιστικός νόμος).
Αναμφιβόλως -συνεχίζει το έγγραφο του Σανιδά- αναφαίρετο είναι το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, αν όμως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας μεμονωμένων ομάδων ή τάξεων είναι εξίσου αναφαίρετο το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μπορεί να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες και να απολαμβάνει των κοινωνικών αγαθών τα οποία είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν σε αυτό οι επιχειρήσεις με δημόσιο χαρακτήρα και ειδικότερα της κοινής ωφέλειας.
Το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ οριοθετείται αφενός από το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου από την αποτροπή της διακινδύνευσης να προκληθούν καταστροφές στα εργοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ρεύματος, να βυθιστεί η χώρα στο σκότος, να προκληθούν ζημιές σε άλλες εγκαταστάσεις ή ιδρύματα κοινής ωφέλειας (π.χ. Δημόσιες Μεταφορές, Νοσοκομεία, κλπ) και τέλος να προκληθούν ζημιές στους πολίτες και ειδικότερα στους επαγγελματίες για τους οποίους, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων οι κηρύξαντες την απεργία και οι απεργοί.
Αυτά -συνεχίζει ο Σανιδάς- ανεξάρτητα του γεγονότος ότι ως ακραίες συμπεριφορές εκδηλώνουν έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης, ύπαρξη της οποίας αποτελεί η βασική προϋπόθεση για την πρόοδο αλλά και την επιβίωση των κοινωνιών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ