Στις κάλπες οι Ισπανοί

Κυριακή, 09 Μαρτίου 2008 10:18
UPD:10/03/2008 02:15
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Ισπανία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες θα κριθεί εάν θα διατηρήσει την εξουσία ο σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ή θα σημειωθεί επάνοδος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα πένθους μετά τη δολοφονία στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στην ΕΤΑ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) προηγείται με τέσσερις μονάδες του αντίπαλου Λαϊκού Κόμματος (PP). Ωστόσο με το ποσοστό αυτό οι σοσιαλιστές δεν καταλαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας διεκδικούν συνήθως την ψήφο 20 έως 25 εκατομμυρίων Ισπανών. Οι οικολόγοι, οι κομμουνιστές και τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών μοιράζονται το υπόλοιπο των ψήφων.

Σχεδόν 35,1 εκατομμύρια Ισπανοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 350 βουλευτές του κοινοβουλίου τους και μέρος της Γερουσίας (τις 208 έδρες σε σύνολο 264).

Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται επίσης στην Ανδαλουσία (νότια Ισπανία), προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία).

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος). Την ώρα αυτή τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικά τμήματα. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται ν΄ανακοινωθούν στη διάρκεια της νύχτας.

Η ψυχρή εκτέλεση την Παρασκευή στη Χώρα των Βάσκων ενός πρώην δημοτικού συμβούλου, του σοσιαλιστή Ησαΐας Καράσκο, τερμάτισε βίαια την προεκλογική εκστρατεία. Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έγινε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων που κάλεσαν τους ψηφοφόρους να απαντήσουν μετέχοντας μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

Ο 42χρονος Καράσκο πυροβολήθηκε πισώπλατα, στον αυχένα την ώρα που έβγαινε μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, από το σπίτι τους στη μικρή πόλη Μοντραγκόν της Χώρας των Βάσκων. Απεβίωσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η δολοφονία αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, αντίθετα με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2004, όταν οι επιθέσεις ισλαμιστών στη Μαδρίτη (με 191 νεκρούς) τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ώθησαν στην νίκη έκπληξη του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θαπατέρο.

Ο Θαπατέρο ζητώντας "ευρεία νίκη" αύξησε τις εκκλήσεις για κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι κατά παράδοση ακολουθούν μια τάση αποχής από την ψηφοφορία σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά του, απευθύνθηκε σε όσους απογοητεύτηκαν από τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση, επικαλούμενος την εντεινόμενη ανησυχία των Ισπανών απέναντι στους βραδείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και της "ανεξέλεγκτης", όπως τονίζει μετανάστευσης, ζητώντας να υπερψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή