Σε τροχιά ο «Ιούλιος Βερν»

Κυριακή, 09 Μαρτίου 2008 11:11
UPD:10/03/2008 02:24
EPA/DECOLLAGE TOUCAN

A- A A+

Το ευρωπαϊκό διαστημικό μεταφορικό όχημα «Ιούλιος Βερν», που θα τροφοδοτήσει με νερό, τρόφιμα και επιστημονικό υλικό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του κέντρου εκτόξευσης στο διαστημικό κέντρο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.

Η εκτόξευση του ATV (Αυτοματοποιημένου Μεταφορικού Οχήματος) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 01.03' τοπική ώρα (06.03' ώρα Ελλάδος). Κατόπιν ο ανώτερος κινητήρας του πυραύλου πυροδοτήθηκε δύο φορές για να πραγματοποιήσει διορθώσεις της τροχιάς πριν τον ανεφοδιασμό από το διαστημικό σκάφος.

Το ATV, βάρους τουλάχιστον 20 τόνων, το μεγαλύτερο όχημα που έχει εκτοξευθεί ποτέ από πύραυλο τύπου Ariane 5, έχει στόχο τον ανεφοδιασμό του ΔΔΣ με νερό, τρόφιμα για το προσωπικό του Σταθμού, με επιστημονικό υλικό, μηχανήματα, ανταλλακτικά υλικά και κατόπιν την ανύψωση της τροχιάς του.

Το διαστημικό όχημα «Ιούλιος Βερν» κατασκευάστηκε για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) από την Astrium Space Transportation. Στις 3 Απριλίου θα προσδεθεί στη ρωσική ανεξάρτητη διαστημική υπομονάδα Ζβέζντα του ΔΔΣ σε ύψος 400 χλμ. και θα πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών για να διαπιστωθεί η ικανότητα ακίνδυνης πρόσδεσής του στο ΔΔΣ.

Ύστερα από έξι μήνες, το όχημα γεμάτο απορρίμματα του Σταθμού θα αποσυνδεθεί από το ΔΔΣ και επιστρέφοντας στην ατμόσφαιρα θα καταστραφεί.

Η αποστολή του ATV συνιστά ένα ακόμη πρώτο βήμα για την Ευρώπη: μια αυτοματοποιημένη συνάντηση στο διάστημα μεταξύ του ATV και του Σταθμού. Όλες οι επιχειρήσεις πρόσδεσης μεταξύ των δύο οχημάτων θα πραγματοποιηθούν αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το σύνολο της πτήσης και των επιχειρήσεων πρόσδεσης, θα παρακολουθούνται από ένα κέντρο ελέγχου για το ATV, στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Τουλούζης.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή