Κροατία: Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το 59,3% των πολιτών

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 11:38
A- A A+

Υπέρ της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 59,3% των πολιτών, το 19,3%, ενώ το 21,4% δηλώνει αναποφάσιστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «Accent», για λογαριασμό των υπουργείων Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενταξης της Κροατίας.

Ανά φύλο, τη στήριξη στο ΝΑΤΟ στηρίζει το 67,8% των ανδρών και το 51,8% των γυναικών, ενώ σε ό,τι αφορά τους λόγους στήριξης, τις πρώτες θέσεις κατέχουν η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος και η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, αυτοί που τάσσονται ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν - μεταξύ άλλων - πως δεν επιθυμούν τη συμμετοχή Κροατών στρατιωτών σε μη ασφαλείς χώρες.

Η στήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι χαμηλότερη στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών (49%) και υψηλότερη μεταξύ των ατόμων άνω των 45 (64%).

Υψηλή (στο 63,2%) είναι η στήριξη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ στις περιοχές των Δαλματικών Ακτών, όπως και στο Ζάγκρεμπ, όπου φτάνει το 62%.

Το 82% των Κροατών εκτιμούν πως η χώρα τους θα ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 3% είναι πεπεισμένο πως ποτέ δεν θα συμβεί αυτό.

Επίσης, το 72% θεωρεί ότι η κροατική οικονομία θα επωφεληθεί από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το 45,2% δηλώνει πως με την ένταξη η Κροατία θα καταστεί ασφαλέστερη και ισχυρότερη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 4-9 Μαρτίου, με δείγμα 1.000 πολιτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή