Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για τα περί «ενεργότερου ρόλου» των ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 14:10
A- A A+

Η εντολή Νίμιτς παραμένει ως έχει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου των Σκοπίων περί «ενεργότερου ρόλου» των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον από άλλες χώρες για την εκκρεμότητα της ονομασίας που παρατηρείται τελευταία, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία εξέρχεται από το καθορισμένο πλαίσιο», συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι σε δηλώσεις του από τη Χάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

«Η προσοχή των ΗΠΑ για το διμερές πρόβλημα της ονομασίας είναι εξίσου σημαντική για εμάς, με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας μας το 2004. Στόχος των προσπαθειών αυτών είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και τη διεύρυνση της Συμμαχίας», σημείωσε επίσης ο κ. Μιλόσοσκι.

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων γράφει ότι οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ», η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς, ενώ η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα βοηθά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

«Διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια της αμερικανικής διοίκησης να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. Στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η Μακεδονία να υποχωρήσει από τη θέση της για διπλή ονομασία και η Ελλάδα να αποδεχτεί κάτι τέτοιο», αναφέρει η «Ντνέβνικ» και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν και τα δύο μέρη για την εξεύρεση λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με σκοπό να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή