Νέο μήνυμα Κ. Καραμανλή στα Σκόπια

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 14:39
UPD:15:03
EPA/OLIVIER HOSLET

A- A A+

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, o Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και υπογράμμισε πως η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.

Πρόσθεσε δε ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, απασχολεί όλους και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, ξεκινώντας από το Συνέδριο των Ιωαννίνων τον περασμένο Ιούνιο.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η πρόταση για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο.

Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, προσερχόμενος, δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα παραμένει πιστή στη θέση της για αμοιβαία εξεύρεση λύσης για τη μία και μοναδική διαφορά που έχει με την ΠΓΔΜ. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά και η άλλη πλευρά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Ερωτηθείς αν η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ θα σημάνει και το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μερών», τόνισε ότι δεν σχολιάζει επ'ουδενί εσωτερικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή