«Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενός ζητήματος που στην ουσία του αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Επιδιώκουμε λύση στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Μόνο μία τέτοια λύση, καθαρή, πρακτική μπορεί να βάλει οριστικά τέρμα σ’ ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που άλλωστε αναφέρεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε.
«Εμείς έχουμε μια πολύ καθαρή και ειλικρινή θέση που δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση, μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και το εννοούμε. Διότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης πάνω στη σαθρή βάση σοβαρών εκκρεμοτήτων και προβλημάτων».
Αυτή η θέση, συνέχισε, ο κ. Καραμανλής, ισχύει σήμερα και θα ισχύει αύριο. «Θα ισχύει έως την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Για την κυβερνητική κρίση στα Σκόπια
«Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/14/1488544.htm δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόφαση ούτε ως άλλοθι είτε για τη διαιώνιση ενός δεκαεπτάχρονου αδιεξόδου είτε για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη συμβιβαστική διευθέτηση. Μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
«Η Ελλάδα έχει διανύσει - και μάλιστα με το παραπάνω - την απόσταση για το σημείο σύγκλισης και περιμένουμε να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Παραμένουμε σταθερά και στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία καθώς και στη θέση μας για οριστική, ξεκάθαρη, πρακτική, αμοιβαίως αποδεκτή λύση».
Κόσοβο
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θα πράξουμε ό,τι πρέπει με γνώμονα πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον».
Ασφαλιστικό
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ασφαλιστικό ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του, κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».
ΔΕΗ
Σε ερώτηση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε ζήτημα εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ αλλά όχι ζήτημα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της επιχείρησης».
ΟΤΕ
Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποσύρει τη διάταξη που θεσπίζει πλαφόν 20% σε επενδυτές για επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα ο Πρωθυπουργός απάντησε τα εξής: «Το θέμα των κρατικών funds (SWFs) είναι υπαρκτό και απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα είναι τεχνικό. Είμαστε πάντοτε σε διάλογο με την Κομισιόν αλλά να την αποσύρουμε αποκλείεται. Θα δούμε εάν χρειάζεται βελτίωση». Ο στόχος της διάταξης αυτής είναι «δεδομένος και υπαρκτός».
Οικονομία
«Η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήσαμε στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε εντυπωσιακά, η ανάπτυξη διατηρείται στο 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και η ανεργία μειώθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς μάς παρακινεί να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουμε τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα».