Πρόκληση για την Ευρώπη οι κλιματικοί μετανάστες

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 20:52

A- A A+

Ενα από τα θέματα που καθόρισαν τη μεταπολεμική Ευρώπη ήταν η μετανάστευση από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η μετανάστευση μετέτρεψε χώρες που ήταν σχεδόν αποκλειστικά λευκές σε πολυφυλετικές και πολυπολιτιστικές κοινωνίες. Η Ευρώπη δεν αισθάνεται και πολύ άνετα με τα 16 εκατομμύρια των μουσουλμάνων της. Αυτός είναι ο λόγος που ο αμερικανός νεοσυντηρητικός Νόρμαν Πόντορετζ, στο βιβλίο του με τίτλο «Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μακρά Μάχη κατά του Ισλαμοφασισμού», προβλέπει ότι η δυτική Ευρώπη θα κατακτηθεί εκ των έσω από τον ισλαμοφασισμό, αν και τελείως διαφορετικό ήταν το συμπέρασμα από μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το περασμένο φθινόπωρο.

Στο μισό αιώνα της ύπαρξής της, η Ενωμένη Ευρώπη απορρόφησε τη δεκαετία του '50 και του '60 ένα κύμα πολιτικών προσφύγων του Ψυχρού Πολέμου και «προσκεκλημένων εργατών» της μετα-αποικιακής περιοχής, ένα δεύτερο κύμα προσφύγων από τα Βαλκάνια, λόγω των πολέμων του '90 και ένα τρίτο την τελευταία 10ετία όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα, η Γηραιά Ηπειρος πρέπει να προετοιμαστεί για το τέταρτο κύμα μεταναστών: τα θύματα του φαινομένου του θερμοκηπίου, υπογραμμίζουν ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, και η επίτροπος εξωτερικών σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

«Παρατηρούμε ήδη σε διάφορες περιοχές του κόσμου μια μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έναν πολλαπλασιασμό των διακοπών νερού, μια μείωση των αποθεμάτων τροφίμων και ψαριών, μια αύξηση των πλημμυρών και μια παράταση των περιόδων ξηρασίας», σημειώνουν οι δύο αξιωματούχοι. Σε ορισμένες περιοχές, τα αποθέματα γλυκού νερού μπορεί να μειωθούν κατά 30%, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών και σε κοινωνικές ταραχές.

Τα προβλήματα που είναι ήδη ορατά σε ορισμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου, οδηγούν πράγματι σε μια μετανάστευση νέου τύπου: την «κλιματική μετανάστευση».

Σύμφωνα με τους δύο υπευθύνους για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, την επόμενη δεκαετία οι κλιματικοί πρόσφυγες θα είναι εκατομμύρια.

Ορισμένα κράτη, που έχουν ήδη πληγεί από την υπερθέρμανση της γης, ζητούν να αναγνωριστεί το φαινόμενο αυτό ως πηγή μετανάστευσης σε διεθνές επίπεδο. Η έκθεση των δύο αξιωματούχων αναφέρει ότι «η υπερθέρμανση της γης έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στους υπάρχοντες κινδύνους, αφού οξύνει τις εντάσεις και την αστάθεια... Η ουσία του προβλήματος είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα πλήξει εύθραυστες χώρες που βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της διάλυσης. Οι κίνδυνοι αυτοί απειλούν ευθέως τα συμφέροντα της Ευρώπης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή