Γενίκευση των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο

Πέντε μέλη της MINUK και της KFOR τραυματίες από έκρηξη στη Μιτρόβιτσα - Αποχωρεί η δύναμη του ΟΗΕ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 11:21
UPD:11:26
A- A A+

Τρεις αστυνομικοί της αποστολής του ΟΗΕ και δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη στη Μιτροβίτσα, στο βόρειο Κόσοβο, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Η έκρηξη σημειώθηκε στις 08:10 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία μέλη της MINUK και δύο της KFOR», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Υποθέτω πως προκλήθηκε από χειροβομβίδα που πέταξαν στο προαύλιο του δικαστηρίου», δήλωσε ο Μπεσίμ Χότι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Μιτρόβιτσα.

Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις του ΟΗΕ και νατοϊκοί στρατιώτες είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση στο κτίριο όπου στεγάζεται το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο είχαν καταλάβει από την Παρασκευή Σέρβοι διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν περίπου 1.000 Σέρβους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ όπως διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, συνελήφθησαν 53 άτομα.

Το επεισόδιο είχε και συνέχεια, καθώς σύμφωνα αυτόπτες μάρτυρες, Σέρβοι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που μετέφερε κρατούμενους ομοεθνείς τους, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να αποδράσουν.

Οι συμπλοκές επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα και κατά τη διάρκειά τους πυρπολήθηκε ένα όχημα της UNMIK και ένα της KFOR.

Όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τanjug, στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού, ακούγονται συνεχώς εκρήξεις από βόμβες κρότου, ενώ ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πετούν πάνω από την πόλη.

Μετά τη γενίκευση των επεισοδίων, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της UNMIK από το βόρειο Κόσοβο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή