«Κοινά βήματα» Βελιγραδίου - Μόσχας για τον τερματισμό «της βίας κατά των Σέρβων»

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 17:19
A- A A+

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται Σερβία και Ρωσία για «κοινά βήματα» ώστε να σταματήσουν «όλες οι μορφές βίας κατά των Σέρβων του Κοσόβου», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας κατά των Σέρβων που αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ψευδοκράτους στο έδαφος της Σερβίας, όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στο Κόσοβο που πρόσφατα ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του.

Παράλληλα, ο κ. Κοστούνιτσα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για εφαρμογή πολιτικής βίας κατά της Σερβίας, με αφορμή τις συγκρούσεις των Σέρβων του Κοσόβου στη Μιτρόβιτσα, στα χειρότερα επεισόδια από την απόσχιση της σερβικής επαρχίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/17/1489396.htm .

Αλλά και ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, κάλεσε σήμερα την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ (ΜΙNUK) και τη νατοϊκή δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) να μη χρησιμοποιήσουν βία μετά την απομάκρυνση των Σέρβων που είχαν καταλάβει δικαστήρια του ΟΗΕ στη Μιτρόβιτσα.

Η Ε.Ε, παρακολουθεί με προσοχή τα γεγονότα, δήλωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα: «Ελπίζω στην επάνοδο της ηρεμίας (...) Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι μπορούν να ηρεμήσουν την κατάσταση να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», είπε, απορρίπτοντας παράλληλα, τις υποθέσεις ότι η βία θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της αστυνομικής αποστολής 2.200 ανδρών της ΕΕ στο Κόσοβο.

«Θα είμαι πολύ σαφής. Η αποστολή συνεχίζει την ανάπτυξή της σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί», συμπλήρωσε ο κ. Σολάνα σε δηλώσεις του από τη Λιουμπλιάνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή