Σενάρια πολυμέτωπου πόλεμου

Στη Μ. Ανατολή
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 21:14

A- A A+

Ενας βετεράνος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Εθνη περιγράφει το ακόλουθο σενάριο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αντισταθεί άλλο στις πιέσεις να διατάξει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Μια τέτοια εισβολή θα προκαλέσει χωρίς αμφιβολία το θάνατο πολλών Παλαιστινίων. Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, μπορεί τότε να αποφασίσει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο από το Λίβανο για να βοηθήσει τους συντρόφους του στη Γάζα. Μετά την «ιερή νίκη» της Χεζμπολάχ επί του Ισραήλ, το καλοκαίρι του 2006, το οπλοστάσιο της οργάνωσης έχει γεμίσει και πάλι με πυραύλους υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχουν βέβαια οι 15.000 κυανόκρανοι που έχουν εγκατασταθεί στο νότιο Λίβανο. Αλλά η Χεζμπολάχ μπορεί θαυμάσια να εκτοξεύσει τους καινούργιους της πυραύλους πάνω από τα κεφάλια τους, και να πλήξει το Ισραήλ. Η ειρηνευτική δύναμη απλώς θα περιπλέξει τυχόν πρόθεση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει, σε αντίποινα, νέα χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

Ο Ολμέρτ έμαθε στο Λίβανο ότι είναι δύσκολο να καταστραφεί ένα αντάρτικο τόσο καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο όσο η Χεζμπολάχ. Υπάρχει λοιπόν μια σχολή σκέψης στο Ισραήλ που υποστηρίζει ότι μια αντεπίθεση της χώρας πρέπει να έχει στόχο όχι μόνο τη Χεζμπολάχ, αλλά και τη Συρία, που βοηθά και εξοπλίζει τον Νασράλα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας είναι συμβατικές, και το Ισραήλ πιστεύει ότι μπορεί να τις νικήσει. Η μυστηριώδης επιδρομή του περασμένου Σεπτεμβρίου ίσως να ήταν μια πρόβα.

Εχει καμία βάση αυτό το σενάριο; Οι κυνικοί θα μπορούσαν εύκολα να το απορρίψουν, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ισραηλινή έμπνευση προκειμένου να τρομάξουν η Χαμάς, και οι φίλοι της στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν. Στο κάτω-κάτω, ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ μιλά επί μήνες για την πιθανότητα μιας «μεγάλης επιχείρησης» στη Γάζα, χωρίς η απειλή του να έχει υλοποιηθεί. Είναι όμως γεγονός ότι το ενδεχόμενο η Χαμάς να συγκροτήσει ένα στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ανάλογο μ' εκείνο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ανησυχεί πολλούς στο Ισραήλ. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε δύο οργανώσεις να ανοίξουν δύο μέτωπα ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το Ισραήλ εξετάζει τη δυνατότητα να «απελευθερώσει» τη Γάζα από τη Χαμάς και στη συνέχεια να την παραδώσει σε μια πολυεθνική δύναμη. Ο κίνδυνος αυτός εξηγεί και την επιτάχυνση της διπλωματίας. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσέινι επισκέπτεται την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Μπους μιλά ξανά για το «όραμα» μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Ολμέρτ, όμως, δεν έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα πουθενά. Και ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη βία. Για άλλη μια φορά, το πολεμικό ρολόι στη Μέση Ανατολή γυρίζει πιο γρήγορα από το πολιτικό.

Πηγή: The Economist, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή