Στο τραπέζι και πάλι «Νέα Μακεδονία» και «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 10:54
A- A A+

Οι ονομασίες «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» επέστρεψαν δυναμικά στο τραπέζι των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και Έλληνες διπλωμάτες που συμετείχαν στις χθεσινές συνομιλίες στη Βιέννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/18/1489801.htm , να δηλώνουν πιο αισιόδοξοι .

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ωστόσο, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», επεσήμαναν ότι κρισιμότερο θέμα είναι το που θα χρησιμοποιείται η ονομασία στην οποία θα καταλήξουν τα δύο μέρη, με δεδομένο ότι τα Σκόπια θέλουν να ισχύει μόνο στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ επιθυμία της Αθήνας είναι να ισχύει παντού (erga omnes).

Το ραντεβού του Αμερικανού διπλωμάτη με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επίσης επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», αν κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης τεθούν οι βάσεις μίας αρχικής συμφωνίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι (στις 2 - 4 Απριλίου).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή