Πόσο θα κρατήσει;

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 20:05

A- A A+

Ο Ιβ Λετέρμ, ηγέτης των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών, ορκίστηκε στις 20 Mαρτίου, πρωθυπουργός.

Υστερα από μια κρίση που κράτησε εννιά μήνες και προκάλεσε ανησυχίες ακόμη και για διάλυση της χώρας, το Βέλγιο απέκτησε επιτέλους κυβέρνηση, πεντακομματική. Πολλοί φοβούνται, όμως, ότι δεν θα κρατήσει πολύ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκαναν τα κανάλια RTL και VTM, δύο στους τρεις ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει μέσα στην επόμενη τριετία. Ενα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα De Morgen παρομοιάζει την κυβέρνηση με ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα και δεν έχει πολλές ελπίδες επιβίωσης, ενώ η εφημερίδα De Standaard μιλά για τη «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών».

Ο 47χρονος Λετέρμ κέρδισε τις περασμένες εκλογές, αλλά απέτυχε δύο φορές να σχηματίσει κυβέρνηση όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις. Σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κρίση, ο βασιλιάς στράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφστατ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης βρίσκεται η κατανομή των εξουσιών στο Βέλγιο. Πολλές λειτουργίες του κράτους έχουν ήδη μεταβιβαστεί στις περιφερειακές αρχές της Φλάνδρας, στον ολλανδόφωνο Βορρά, και της Βαλονίας, στον φτωχότερο, γαλλόφωνο Νότο.

Για πολλά χρόνια οι Φλαμανδοί, ήταν πολιτιστικά απομονωμένοι. Το γαλλικό στοιχείο κυριαρχούσε παντού. Κάτι που δεν έχει αλλάξει και πολύ. Χαρακτηριστικό επ' αυτού είναι ότι ο νικητής των εκλογών, ο Υβ Λετέρμ καταλογίζει στον βασιλιά, ότι δεν κατέχει όσο θα έπρεπε τα φλαμανδικά. Το ίδιο ισχύει και με τους γαλλόφωνους, που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μάθουν τα φλαμανδικά. Τα γαλλικά συνεχίζουν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι Φλαμανδοί αντιπροσωπεύουν το 60% των κατοίκων του Βελγίου. Η οργή τους λοιπόν εναντίον των Βαλλόνων είναι ασυγκράτητη και από το γεγονός, ότι ο φλαμανδόφωνος βορράς στηρίζει τον οικονομικά ασθενέστερο γαλλόφωνο νότο.

Τα φλαμανδικά κόμματα απαιτούν όμως μεγαλύτερες οικονομικές εξουσίες και αυτό έχει προκαλέσει φόβους στη Βαλονία ότι οι επιδοτήσεις θα μειωθούν.

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχουν οι φλαμανδοί και γαλλόφωνοι χριστιανοδημοκράτες, οι φλαμανδοί και γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι και οι γαλλόφωνοι σοσιαλιστές. Τα πιο εθνικιστικά φλαμανδικά κόμματα παραμένουν έξω από την κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να τη στηρίζουν στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Με αυτή την έννοια, ο Λετέρμ ηγείται μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών παραμένουν οι ίδιοι.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Λετέρμ, γιου Φλαμανδής και Βαλόνου, που μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία. Επειδή όμως έχει σταδιοδρομήσει στη φλαμανδική πολιτική, δεν τον εμπιστεύονται πολλοί στο Νότο. Πέρυσι, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, του ζητήθηκε να τραγουδήσει τη Brabaconne, τον εθνικό ύμνο του Βελγίου. Και εκείνος τα μπέρδεψε και τραγούδησε την Marseillaise, τον γαλλικό εθνικό, αδυνατώντας να απαντήσει στο τι ακριβώς γιορτάζεται εκείνη την ημέρα (πρόκειται για την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρώτος βασιλιάς των Βέλγων, ο Λεοπόλδος Α΄). Οι γαλλόφωνοι τον κατηγόρησαν αμέσως ότι περιφρονεί τα σύμβολα του Βελγίου και άφησαν για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι δεν είναι πια διατεθειμένοι να ζουν μαζί με τους Φλαμανδούς.

Κάποτε είπε ότι τα μόνα πράγματα που ενώνουν πλέον τους Βέλγους είναι ο βασιλιάς, το ποδόσφαιρο και μερικές μπύρες. (όχι ότι απέχει και πολύ από την πραγματικότητα)

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι και ο προκάτοχος του Λετέρμ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία στη Βαλονία. «Ο Λετέρμ θα γίνεται πιο δημοφιλής στη Βαλονία όσο ο κόσμος τον γνωρίζει», λέει η Καρολίν Σέγκεσερ. «Η αλήθεια είναι όμως ότι ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση».

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει ούτε την ικανότητα λήψης αποφάσεων που χαρακτήριζε τον Ζαν-Λικ Ντεάν ούτε τη δημιουργικότητα του Φέρχοφστατ. Σύμφωνα πάντως με έναν από τους συμβούλους του, «ο Λετέρμ θα καταπλήξει».

Πηγές: International Herald Tribune, Le Monde, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή